Vodiči pozor: V blízkosti autobusovej zastávky v mestskej časti Budatín bolo spozorovaných osem diviakov


Foto: Vodiči pozor: V blízkosti autobusovej zastávky v mestskej časti Budatín bolo spozorovaných osem diviakov Foto: Facebook/Miška Kulichová

Dnes 14. septembra v popoludňajších hodinách boli v blízkosti autobusovej zastávky v žilinskej mestskej časti Budatín spozorované diviaky. Chodci aj vodiči by tak v jej okolí mali zvýšiť pozornosť. O výskyte divej zveri v blízkosti cesty informovala jedna z okoloidúcich v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Prikráčali pomaly po ceste smerom od Tepličky. Ak by boli záhradkári na zastávke, neviem ako by to dopadlo. Celkovo išlo o osem jedincov a vôbec sa nebáli,“ uviedla okoloidúca Michaela.

Podľa nej stratili diviaky svoju plachosť, keďže ľudské hlasy počujú často aj v lesoch. Na predmetnom mieste sa ich od cesty snažil odplašiť aj jej rodinný príslušník, no s diviakmi podľa jej slov ani nepohlo. 


Výskyt divej zveri na území mesta Žilina a v okolí nie je za posledné obdobie ojedinelý. Diviaky sa opakovane pohybujú v mestskej časti Hájik, Závodie či Bánová, no pravidelne ich pozorujú aj obyvatelia blízkej obce Mojš.

Tieto zvieratá sa najčastejšie vyskytujú v menších stádach v lesoch, na lúkach a poliach, neodradí ich však ani tesná blízkosť ľudských obydlí či cestných komunikácií. Verejnosť by pri strete s nimi mala postupovať s maximálnou opatrnosťou. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu