Generálny prokurátor SR podal žalobu pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne


Foto: Generálny prokurátor SR podal žalobu pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal v utorok 13. septembra žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín v okrese Žilina.

Urobil tak potom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky. Generálna prokuratúra o tom informuje na svojej webstránke

Prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky podal na konci mája protest prokurátora proti Všeobecne záväznému nariadeniu obce Varín č. 4/2011, ktorý určuje názvy ulíc a verejných priestranstiev. Poslanci varínskeho obecného zastupiteľstva o ňom rozhodovali 19. júla na zasadnutí, protest však svojim hlasom podporila len jedna poslankyňa. Osem poslancov sa zdržalo hlasovania.

Generálny prokurátor Peter Mihál už vtedy avizoval, že žalobu pravdepodobne podajú. „Bude to však ešte predmetom zvažovania na základe podkladov, ktoré nám pošlú zo zastupiteľstva,“ konkretizoval.


Problematiku okolo názvu ulice otvorila minulý rok obecná poslankyňa Lenka Ticháková. Jej návrh, aby ulicu premenovali, kolegovia poslanci neodsúhlasili. Tento krok kritizoval Ústredný zväz židovských náboženských obcí aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. 

Koncom roka 2021 obvinila Národná kriminálna agentúra desiatich obecných poslancov z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic však zrušil uznesenie o vznesení obvinenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu