V Žiline pribudne desať ohradníkov, ktoré zamedzia kontaktu s diviakmi. Desať diviakov už bolo odstránených


Foto: V Žiline pribudne desať ohradníkov, ktoré zamedzia kontaktu s diviakmi. Desať diviakov už bolo odstránených

V priebehu júla bolo na žilinskom sídlisku Hájik osadených 30 kusov betónovo-kovových zábran, ktoré by mali zamedziť diviakom prístup k ľahko dostupnej potrave v kontajneroch na komunálny a kuchynský odpad.

Mesto Žilina vtedy avizovalo, že kovové ohradníky pribudnú aj v mestských častiach Žilina a Závodie. V priebehu augusta preto pripravovali podklady na obstaranie ohradníkov aj pre ostatné stojiská. V najbližších dňoch teda mesto Žilina vyhlási verejné obstarávanie na päť kusov betónovo-kovových zábran. 

„V tomto týždni dostaneme poslednú verziu kovového ohradníka – technický výkres a k nemu výmer, výkaz. Následne bude vyhlásené verejne obstarávanie, ktoré navrhujeme skrátiť na najkratšiu zákonnú lehotu. Do súťažných podmienok chceme dať termín dodania ohradníkov do mesiaca po podpise zmluvy s dodávateľom. Ak by bol ideálny priebeh obstarávania a podpis zmluvy, osadenie odhadujeme v polovici novembra,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. 

Predpokladaná hodnota zákazky, ktorá zahŕňa 60 kusov ohradníkov, je 35-tisíc eur, pričom verejné obstarávanie môže túto sumu aj znížiť. Päť kusov bude vybudovaných v Závodí, päť v Bánovej a 50 v mestskej časti Hájik.


Investícia do kovových ohradníkov však vyvolala na verejnosti otázku, prečo mesto divú zver radšej neodstráni. V zmysle zákona o poľovníctve však túto kompetenciu majú iba príslušné poľovnícke združenia. 

Mesto je súčinné s poľovníkmi vo veci lovu diviakov. Vybavili sme na príslušnom okresnom úrade povolenie na mimoriadny odlov v intraviláne mesta,“ dodal Miškovčík. Podľa jeho slov bolo za obdobie od mája 2022 poľovníkmi nahlásený v rámci uvedeného mimoriadneho povolenia odlov desiatich kusov diviakov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu