Bývalú predsedníčku krajského súdu v Žiline Evu K. obžalovanú za korupciu oslobodili spod obžaloby


Foto: Bývalú predsedníčku krajského súdu v Žiline Evu K. obžalovanú za korupciu oslobodili spod obžaloby Foto: ilustračné

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, v korupčnej kauze oslobodil spod obžaloby bývalú šéfku Krajského súdu v Žiline Evu K. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Podľa obžaloby mala bývalá sudkyňa od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na žilinskom krajskom súde v prospech trestne stíhaných osôb. Skončila vo väzbe z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. Spáchanie akejkoľvek trestnej činnosti pred súdom poprela.

Obhajca obžalovanej navrhoval oslobodenie spod obžaloby. Tú označil za nedôvodnú, pretože neboli zrejmé konkrétne skutočnosti, pre ktoré by sa mala bývalá sudkyňa dopustiť trestnej činnosti. Kľúčovým svedkom v jej procese bol právoplatne odsúdený exsudca Pavol Polka, ktorý mal nosiť peniaze. Prokurátor pre ňu navrhoval sedem rokov väzenia.


Obžalovaná sudkyňa nastúpila na súd v roku 1984 a v roku 2012 sa stala predsedníčkou Krajského súdu v Žiline. Národná kriminálna agentúra ju zadržala v rámci akcie Plevel 2 v roku 2021. 

„Za tie dva roky som si skúsila toho dosť. Mám za to, že pravda a spravodlivosť zvíťazila,“ reagovala Eva K. po vynesení rozsudku. Prokurátor proti nemu podal priamo v súdnej sieni odvolanie.  

Podľa obhajcu exsudkyne Ľubomíra Hagaru sa sudca ŠTS priklonil k ich obhajobným argumentom v tom zmysle, že výpoveď svedka Polku bola jediným priamym dôkazom, že sa jeho klientka mala dopustiť skutku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu