V Žiline chcú zastaviť odliv mozgov. Nový projekt dáva mladým vedcom šancu stať sa úspešnými aj na Slovensku


Foto: V Žiline chcú zastaviť odliv mozgov. Nový projekt dáva mladým vedcom šancu stať sa úspešnými aj na Slovensku Foto: Inovačné centrum INOVIA

Dlhodobá stratégia mesta Žilina a Žilinského samosprávneho kraja obsahuje aj aktivity zamerané na boj proti odlivu mozgov do zahraničia. Jednou z nich je budovanie nadnárodného startupového ekosystému CEE Startup Network, ktorý pomôže rozvíjať nové projekty talentovaných vedcov aj na Slovensku.

V utorok 6. septembra to oznámil riaditeľ Inovačného centra INOVIA Vlastimil Kocián a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Prvou aktivitou nového ekosystému je medzinárodná súťaž Startup Voucher #2022, do ktorej sa môžu prihlásiť všetky startupy v ranných fázach. 

Slovensko je totiž v počte startupov na milión obyvateľov najhoršie v Európskej únií. To znamená, že zaostávame v miere aplikovania výstupov vedy a výskumu a významných inovácií produktov, služieb a procesov s výhľadom rastu mimo lokálny trh.

V médiách sa občas dočítame o veľkých úspechoch slovenských vedcov alebo mladých podnikateľov, tí však väčšinou pôsobia v zahraničí. Významné startupové mestá ako Berlín, Viedeň či Praha ich dokážu prilákať atraktívnymi akceleračnými programami a väzbou na úspešných investorov.

Riešením dlhotrvajúceho odlivu mozgov preto môže byť vybudovanie nadnárodného startupového ekosystému CEE Startup Network, ktorý prepája tri susediace regióny zo Slovenska, Českej republiky a Poľska.

„Základnou víziou je spoločne pomáhať startupom v overovaní nápadov na troch trhoch, sprostredkovať kontakt s partnermi a investormi z troch krajín, pripraviť ich čo najlepšie na globálnu expanziu. Spoločnými silami tak plánujú ponúknuť atraktívnu alternatívu k súčasným startupovým mestám,“ uvádza Andrej Černek z Inovačného centra INOVIA 


Prvou spoločnou aktivitou je medzinárodná súťaž Startup Voucher #2022, do ktorej sa môže prihlásiť každý začínajúci startup zo Slovenska, Česka, Poľska alebo Ukrajiny. Projekty v nej môžu získať hodnotné ceny i dlhodobú podporu v pripravených akceleračných programoch a prístup k potenciálnym investorom a biznis partnerom.

„Každý zúčastnený startup získa kvalitnú spätnú väzbu od skúsených expertov a tak môže dostať ten správny impulz na ďalšie pokračovanie práce na svojich projektoch. Sme tu na to, aby sme pomohli každému účastníkovi súťaže – nielen tým najlepším, čo už prekonali úvodné prekážky,“ povedal Vlastimil Kocián, riaditeľ Inovačného centra INOVIA.

Súťaž je otvorená pre všetky typy startupov, od pokročilých materiálov, cez poľnohospodárstvo a robotiku, až po umelú inteligenciu a biomedicínu. Uzávierka prihlášok od startupov je do 30. septembra.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu