Na cestách Žilinského kraja sa zvýšil počet cyklistov pod vplyvom alkoholu, hrozí im pokuta do výšky 650 eur


Foto: Na cestách Žilinského kraja sa zvýšil počet cyklistov pod vplyvom alkoholu, hrozí im pokuta do výšky 650 eur Foto: ilustračné

V uplynulom týždni polícia zaevidovala na cestách v Žilinskom samosprávnom kraji 45 vodičov motorových a nemotorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

Vo väčšine prípadov išlo o vodičov nemotorových vozidiel. Pri dychovej skúške zistili policajti alkohol u 24 z nich. Z vodičov motorových vozidiel nafúkalo deväť nad jedno promile, u deviatich vodičov zistili alkohol do jedného promile. Traja vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobili dopravnú nehodu. 

Pre cyklistov, rovnako ako vodičov motorových vozidiel, platí zákaz požívania alkoholu. Podľa zákona platí výnimka pre tých, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov.

Množstvo alkoholu v ich organizme nesmie prekročiť hodnotu 0,5 promile vydýchnutého vzduchu, mimo týchto území je tolerancia nulová. Ak cyklista požil viac alkoholu ako je stanovená hodnota, hrozí mu pokuta až do výšky 800 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu