Boje, vojenská technika či noc v nemeckom tábore: Žilina, Strečno a Nezbudská Lúčka sa vrátili do čias SNP


Foto: Boje, vojenská technika či noc v nemeckom tábore: Žilina, Strečno a Nezbudská Lúčka sa vrátili do čias SNP
Galéria: 4 fotky
Foto: Zuzana Ďurčová

Po dvojročnej covidovej pauze si verejnosť počas prvých septembrových dní mohla pri príležitosti 78. výročia SNP opäť pozrieť autentické ukážky bojov. Unikátne podujatie vzniklo v spolupráci Klubu vojenskej histórie, Trnavskej posádky a Klubu Polom pod záštitou Igora Chomu.

Od 1. do 3. septembra sa mesto Žilina, obec Strečno a obec Nezbudská Lúčka preniesli v čase do druhej svetovej vojny, a to práve do obdobia vypuknutia Slovenského Národného povstania,“ uviedla spoluorganizátorka dobového podujatia Zuzana Ďurčová, ktorá chce touto cestou verejnosti pripomenúť udalosti, pri ktorých zahynulo mnoho nevinných ľudí.

Akcia odštartovala celodennou retro-cyklo jazdou a ukážkou dobových bojových automobilov a motocyklov, ktoré sa predviedli v uliciach Žiliny. Neskôr si účastníci uctili pamiatku bojovníkov SNP pietnym aktom kladenia vencov v neďalekej obci Strečno.



Skúsenosti zo života v nemeckom tábore mohli počas druhého dňa podujatia, v piatok 2. septembra, okúsiť samotní návštevníci v blízkosti Starého hradu aj na vlastnej koži. Ten bol k dispozícii pre dobrodruhov rôzneho veku aj počas celej noci.

Dobrovoľníci zo všetkých kútov Slovenska, ktorí sa venujú ukážke bojovej techniky, predviedli svoje znalosti v posledný deň podujatia. Spoločnými silami vytvorili dôveryhodnú symbolickú rekonštrukciu bojov SNP, ktoré v minulosti prebiehali Strečňanskou úžinovou. „Cez druhú svetovú vojnu bolo toto miesto významné ako jediný prechod smerom na Turiec,“ doplnila Ďurčová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu