Igor Choma odštartoval kampaň na motorke. Ponúka riešenie dopravy, v minulosti podpisoval nevýhodnú zmluvu na mýto


Foto: Igor Choma odštartoval kampaň na motorke. Ponúka riešenie dopravy, v minulosti podpisoval nevýhodnú zmluvu na mýto

Kandidát na župana Žilinského samosprávneho kraja Igor Choma oficiálne odštartoval svoju predvolebnú kampaň. Urobil tak prostredníctvom online informačných kanálov, kde zverejnil video aj odkaz na svoj web. Vo videu prechádza motorkou cez kraj a predstavuje sa voličom. V druhej polovici videa naráža aj na prebiehajúcu kampaň súčasnej županky Eriky Jurinovej.

Voličom ponúka vo svojom programe okrem iných vecí aj riešenia v oblasti dopravy. Podľa vlastných slov sa celý život venuje práve doprave a výstavbe infraštruktúry a teraz vidí rezervy, v ktorých môže náš kraj napredovať. Igor Choma je však z minulosti známy predovšetkým podpisovaním nevýhodnej zmluvy so spoločnosťou SkyToll, ktorá prevádzkuje elektronický mýtny systém.

Ten zabezpečuje výber poplatkov za prejazd nákladných áut a autobusov po diaľniciach, rýchlostných cestách a cestách prvej triedy. Pri zavádzaní bol jedným z proklamovaných cieľov aj výber poplatkov, ktoré mali následne slúžiť na opravu a údržbu existujúcej cestnej infraštruktúry v správe NDS, ale aj na financovanie výstavby nových úsekov rýchlostných ciest či diaľnic.

V roku 2019 upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na to, že z jedného zaplateného eura putuje na výstavbu nových diaľnic len desať centov. Diaľničiari dostávajú z vybranej sumy 45 percent, ďalších 7 získavajú ostatní dodávatelia a najviac, až 48 percent, putuje na účet prevádzkovateľa - spoločnosti SkyToll. 


Výber mýtnych poplatkov cez spoločnosť SkyToll začal na Slovensku v roku 2010, zmluvu podpísal vtedajší šéf Národnej diaľničnej spoločnosti a bývalý primátor Žiliny Igor Choma. Kontrolóri následne uviedli, že systém je nastavený neefektívne a nehospodárne. Samotná súkromná firma si za roky prevádzky prišla na sumu v stovkách miliónov eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu