Výmenou starých okien v pavilóne liečebne dlhodobo chorých ušetrí žilinská nemocnica výrazne na energiách


Foto: Výmenou starých okien v pavilóne liečebne dlhodobo chorých ušetrí žilinská nemocnica výrazne na energiách Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V pavilóne liečebne dlhodobo chorých (LDCH) sa pokračuje s modernizáciou, ktorá začala už pred štyrmi rokmi. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline v ňom teraz vymení 180 starých okien, pričom rekonštrukcia je z väčšej časti financovaná zo zdrojov Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky a čiastočne z vlastných zdrojov FNsP Žilina.

Pôvodné drevené okná sú zastarané, správne netesnia, spôsobujú energetické straty, ktoré sa odrážajú na vyšších nákladoch za kúrenie, a prinášajú diskomfort pacientom aj zamestnancom. Investícia vo výške 114-tisíc eur tak povedie k úspore finančných prostriedkov za vykurovanie,“ priblížil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík.

Nové okná predstavujú pre nemocnicu zvýšenie miery pohodlia hospitalizovaných pacientov, ale aj ušetrené financie a s nimi spojené odstraňovanie niekoľkoročného modernizačného dlhu. Stavebné práce by mali byť dokončené do konca tohto roka, dovtedy sa nemocnica ospravedlňuje pacientom, zamestnancom i návštevníkom za zvýšenú hlučnosť a prípadné obmedzenia.

Súčasťou zákazky je demontáž starého vybavenia, jeho kompletný odvoz a predovšetkým dodanie s montážou 180 nových plastových okien vrátane balkónových zostáv spolu so žalúziami, sieťkami, vnútornými, vonkajšími parapetmi a murárskymi činnosťami,“ informoval vedúci oddelenia hospodárskych a stavebných činností FNsP Žilina Pavol Záň.

Podľa riaditeľa žilinskej nemocnice prebieha výmena okien kontituálne počas posledných dvoch rokov. „Len za posledné dva roky sa podarilo navyše vymeniť okná v hlavnej a detskej budove polikliniky, strešné okná v chirurgickom pavilóne a okná v ambulantnej, lôžkovej aj personálnej časti očného pavilónu,“ doplnil Dorčík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu