V ankete Strom roka 2022 má Žilinský kraj dvoch kandidátov: Jeden rastie pri Martine, druhý na Kysuciach


Foto: V ankete Strom roka 2022 má Žilinský kraj dvoch kandidátov: Jeden rastie pri Martine, druhý na Kysuciach
Galéria: 6 fotiek
Foto: www.ekopolis.sk

Nadácia Ekopolis organizuje už 20. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Verejnosť môže o podpore konkrétneho stromu rozhodnúť do konca septembra na tomto odkaze. Dvoch „kandidátov“ na víťazstvo má aj Žilinský kraj.

V obci Ratkovo (okres Martin) sa nachádza vyše 150-ročná Hruška obyčajná, ktorá má výšku 17 metrov a obvod 200 centimetrov. Presný príbeh stromu nepoznáme. Divorastúca hruška nikdy nezažila starostlivosť či ošetrenie, rastie osamotená na lúke.

Pri potulkách prírodou ju však stále obdivujú miestni obyvatelia i turisti. Leží na súkromnom pozemku a majiteľ tvrdí, že ju spolu s inými ovocnými stromami vysadil ešte jeho prapradedo. Zachovala sa však už len táto jediná, posledná hruška.


V obci Svrčinovec na Kysuciach rastie 240-ročný Buk lesný. Výšku má rovnakú ako Ratkovská hruška, oproti nej sa však môže pýšiť takmer 4-metrovým obvodom kmeňa. 

„Od detstva som chodil k tomuto stromu na prechádzky s rodičmi, neskôr s priateľkou. Pod jeho korunou som ju požiadal o ruku. V deň svadby sme k nemu prišli taktiež. Teraz tam chodíme s našimi deťmi a dúfam, že jedného dňa aj s vnúčatami,“ hovorí obyvateľ obce. 

Pod kopcom v obci na nachádza plno stromov, ale keď je reč o buku, každý vie, na ktorú stranu má obrátiť zrak. Strom stojí sám na vŕšku a z výšky ticho sleduje celú dedinu, akoby nad ňou držal stráž.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu