Hudobník Tomáš z Liptova nahral pieseň „Som horár“, v ktorej vyzýva ľudí, aby si vážili prírodu


Foto: Hudobník Tomáš z Liptova nahral pieseň „Som horár“, v ktorej vyzýva ľudí, aby si vážili prírodu Foto: VLN production

„Haló, ľudia, dávajte pozor. V lese treba robiť poriadok. Žiadne plasty a sklenené fľašky, pekne si ich zober so sebou,“ spieva v svojej najnovšej skladbe hudobník Tomáš Mikulka z Liptova, vystupujúci pod pseudonymom TOME. 

Mladého speváka a gitaristu verejnosť spoznala už v roku 2020, keď sa zúčastnil známej slovenskej speváckej súťaže, kde sa dostal do TOP 26 najlepších spevákov z Česka a Slovenska. Už počas súťaže zaujal svojim rebelským prejavom, ktorý sa prejavil i neskôr v jeho tvorbe. Dnes prichádza s pesničkou „Som horár“ ktorá sa okrem pomalého reggae rytmu od ostatných odlišuje aj zaujímavým posolstvom.

„Väčšinou tvorím nahnevané surové  rock’n'rolové skladby. Toto je niečo úplne iné. Skladba vznikla úplne náhodne, keď sme s kamarátom chceli vymyslieť novú pesničku, no vôbec sa nám to nedarilo. V skúšobni bol vtedy s nami aj môj pes, ktorý ležal na gauči a v momente, keď som začal hrať pomalý reggae rytmus na gitare, vzišla téma - som horár, svojho psa mám rád,“ vysvetľuje TOME. 



Po prvotnom námete hľadal hlbší význam piesne, ktorý by dodal ucelenú formu aj textu. „Časom som sa snažil nad tým zamyslieť a text dopísať tak, aby skladba dávala zmysel. No pieseň som dopísal až vtedy, keď som sa s mojím psom Esom prechádzal lesom oslobodený od všetkého a mal som so sebou akustickú gitaru.“

Napokon z prvotnej myšlienky vzišla pieseň prezentujúca spevákov pozitívny postoj k prírode. Tomáš v skladbe vyzdvihuje momenty, keď môžeme byť v  prírode odpútaní od mestského ruchu a dennodených starostí. V druhej slohe chcel upozorniť na to, aby sme sa správali k prírode s úctou a nerobili v lesoch neporiadok. 

Text je písaný predovšetkým tak, aby sa poslucháč pousmial a uvoľnil. V tomto duchu sa nesie aj nápaditý videoklip k piesni, ktorý natáčali v poľovníckom posede v dedine Liptovské Sliače. Okrem lesov, prírody a samozrejme psa v ňom môžete vidieť napríklad aj medveďa. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu