Výstavba cyklochodníka zo Soliniek do centra Žiliny sa predraží, nový dodatok zvyšuje cenu o takmer 7-tisíc eur


Foto: Výstavba cyklochodníka zo Soliniek do centra Žiliny sa predraží, nový dodatok zvyšuje cenu o takmer 7-tisíc eur

Na území mesta Žiliny pokračuje výstavba cyklotrás a cyklistických chodníkov. Nedávno bola dokončená nová trasa s dĺžkou takmer 500 metrov na Rosinskej ceste a ďalší úsek sa realizuje po ulici M. R. Štefánika smerom do centra. Od jesene minulého roka prebiehala výstavba aj na Solinkách, pričom chodník s označením H2 mal za cieľ spojiť sídlisko s centrom Žiliny.

Zmluvu na vybudovanie podpísala 24. septembra 2021 spoločnosť Strabag, s .r. o., ktorá sa zaviazala dielo dokončiť za sumu 49 965 eur s DPH. Lehota na výstavbu bola stanovená na 140 kalendárnych dní od prevzatia staveniska. Po takmer roku od podpisu zmluvy sa v informačnom systéme mesta objavil dodatok. Samospráva sa v ňom dohodla na navýšení pôvodne stanovenej ceny.

Dodatok k zmluve bol podpísaný 15. augusta 2022 a zverejnený o deň neskôr. Cena za výstavbu cyklotrasy H2 Solinky - centrum sa v ňom zvyšuje o sumu 6 812 eur s DPH. Presná špecifikácia jednotlivých položiek je súčasťou zverejneného dokumentu

„Predmetné práce naviac nie sú zahrnuté do pôvodnej Zmluvy, poskytuje ich pôvodný Zhotoviteľ, sú nevyhnutné pre dokončenie diela - stavby. Ide o úpravu napojení chodníkov na cyklotrasu a o zmenu množstva niektorých zmluvných položiek,“ uvádza sa v dodatku.


Súčasťou dodatku je aj odpočítanie ceny za práce, ktoré neboli zrealizované. Tieto predstavujú sumu takmer 205 eur vrátane DPH a zhotoviteľ ich nebude mestu fakturovať. Celková cena diela sa navyšuje o 14,04 % oproti pôvodne dohodnutej sume. Namiesto 49 965 eur tak Žilinčania zaplatia za stavbu 56 983 eur.

Firma Strabag tento rok zrealizovala pre mesto aj výstavbu už spomínaného chodníka na Rosinskej ceste. Prvá etapa cyklotrasy V9 Vlčince - Vodné dielo začínajúcej v blízkosti základnej školy na ulici Karpatská vedie po zastávku MHD Zvolenská. Mesto za tento nový úsek zaplatilo z verejných financií sumu 143 643 eur vrátane DPH.

Galéria: 8 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu