Žilinčanom prekáža odpad na sídliskách, veľkokapacitné kontajnery budú rozmiestnené už v septembri


Foto: Žilinčanom prekáža odpad na sídliskách, veľkokapacitné kontajnery budú rozmiestnené už v septembri Foto: Facebook/Ondrej Martvon

Na žilinských sídliskách a v mestských častiach je umiestnené veľké množstvo kontajnerov na rôzne druhy odpadu. Ich kapacita však nie je zakaždým postačujúca pre všetkých miestnych obyvateľov. Najväčším problémom sú objemné kusy odpadu, ktoré sa do smetnej nádoby nezmestia, alebo ju úplne zaplnia.

Žilinčania sa pravidelne sťažujú na ulice a trávnaté plochy znečistené práve odpadom, ktorý bol umiestnený pred kontajnermi a následne presunutý zvieratami, deťmi či nezodpovednými občanmi. Na podobnú situáciu včera upozornil obyvateľ Vlčiniec v príspevku na sociálnej sieti, v ktorom apeloval na spoluobčanov, aby k nádobám na komunálny odpad neumiestňovali žiadne vrecia ani väčšie predmety, akými sú napríklad kusy nábytku.

„Všetko potom skončí v parku. Aj naše malé ratolesti sa s tým hrajú, robia bunkre, a môžu sa poraniť na klinčeku či nejakej ostrej hrane. Prosím! Keď sú koše plné, nedávajme odpad popred ne. Za prvé to vypadá hrozne a za druhé je to všade,“ vysvetlil znepokojený Žilinčan.

Problém s objemným odpadom čiastočne rieši pravidelné rozmiestňovanie veľkokapacitných kontajnerov na celom území Žiliny. Mesto pripravuje jesenný zber objemných komunálnych odpadov už o necelé dva týždne. Prvé nádoby budú umiestnené v Budatíne, Zádubní a Zástraní od utorka 6. septembra, kontajnery budú následne presúvané po meste až do ukončenia zberu v nedeľu 23. októbra.


„Do veľkokapacitných kontajnerov patria napríklad koberce, podlahoviny, nábytok, šatstvo, bytové jadrá, matrace, detské kočíky a podobne. Do veľkokapacitných kontajnerov nepatria chladničky, televízory, akumulátory, elektronika, pneumatiky, farby, riedidlá, obaly z nebezpečných látok, drobný stavebný odpad, tráva, lístie, konáre a podobne,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Predmety, ktoré nepatria do veľkokapacitných kontajnerov, môžu Žilinčania odovzdať do zberných dvorov v Považskom Chlmci, kde prijímajú aj zelený odpad, alebo na Jánošíkovej ulici v Žiline. Zberné dvory sú správnou voľbou aj počas roka, kedy obyvateľom nie sú k dispozícii veľkokapacitné kontajnery.

Skrátený harmonogram rozmiestnenia veľkokapacitných kontajnerov na území Žiliny:

  • od 6. 9. do 11. 9. 2022 – Budatín, Zádubnie, Zástranie,
  • od 13. 9. do 18. 9. 2022 – Brodno, Považský Chlmec, Vranie, Žilinská Lehota,
  • od 20. 9. do 25. 9. 2022 – Hájik, Bytčica, Bánová, Závodie,
  • od 27. 9. do 2. 10. 2022 – Solinky, Bôrik, Strážov,
  • od 4. 10. do 9. 10. 2022 – Vlčince, Celulózka, Mojšova Lúčka,
  • od 11. 10. do 16. 10. 2022 – Hliny I až Hliny VIII,
  • od 18. 10. do 23. 10. 2022 – Staré mesto, Malá Praha, Rosinky, Trnové.

Detailný harmonogram a presné polohy veľkokapacitných kontajnerov na objemný odpad sú zverejnené na oficiálnom webe mesta Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu