Onkologickí pacienti si oddýchnu v prítomnosti kvetov a zelene, v žilinskej nemocnici vznikne nová zóna


Foto: Onkologickí pacienti si oddýchnu v prítomnosti kvetov a zelene, v žilinskej nemocnici vznikne nová zóna Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Átrium na oddelení klinickej a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa premení na oddychovú zónu plnú zelene. Pacienti s náročnými ochoreniami, návštevníci či zamestnanci tak budú môcť relaxovať v jedinečnom exteriéri, ktorého modernizáciu finančne podporila vo výške 10-tisíc eur Nadácia Milana Dubca z grantového projektu #krajsievmeste.

Podľa primárky oddelenia Dagmar Sudekovej je veľmi dôležité, aby mali pacienti v pavilóne svoje miesto, kde sa môžu cítiť príjemne a kde načerpajú pozitívnu energiu. „Onkologickí pacienti vyžadujú dlhodobú liečbu, opakované návštevy či hospitalizácie a naše oddelenie sa pre nich spolu s personálom stávajú často takpovediac druhým domovom,“ uviedla Sudeková.

Vybudujeme tu oddychovú zónu, do ktorej osadíme čo najviac zelene, ozdobných kríkov, kvetov. Zaujímavým a krásnym prvkom bude aj altánok s lavičkami, kde naši pacienti nájdu miesto na individuálnu relaxáciu,“ spresnila budúcu podobu átria primárka Sudeková.

Súčasný vzhľad átria na oddelení klinickej a radiačnej onkológie.

Nevyhasínajúcu ochotu a nasadenie zamestnancov neustále zlepšovať a skvalitňovať prostredie pre ťažko chorých pacientov ocenil aj riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík. Oddeleniu sa v minulosti podarilo získať aj finančnú podporu partnerskej spoločnosti Elmax Žilina a Nadácie Kia Motors Slovakia, vďaka ktorým boli vymenené staré okná na prízemí aj prvom poschodí.

Som veľmi rád, že aj v rámci realizácie nadstavby onkológie, kde sme vlani otvorili nové personálne zázemie, sa nám zároveň podarilo zrekonštruovať fasádu vnútornej časti átria. Spoločnými silami všetkých, ktorí priložili ruku k dielu, sa projekt podarí dokončiť a bude slúžiť onkologickým pacientom i našim kolegom,“ zdôraznil Dorčík.

Poznámka: Milan Dubec vlastní podiel v spoločnosti TnC IV, s. r. o., ktorá prevádzkuje spravodajský web Žilinak.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu