Prípravy projektu modernizácie trolejbusových tratí v Žiline napredujú, ukončené budú do novembra 2023


Foto: Prípravy projektu modernizácie trolejbusových tratí v Žiline napredujú, ukončené budú do novembra 2023 Foto: Ilustračné

Projektová dokumentácia investičného projektu, ktorý sa zameriava na komplexnú modernizáciu a rozšírenie trolejbusovej infraštruktúry, je v plnom prúde. Projekčné činnosti by mali byť ukončené v novembri budúceho roka. Ich následnou realizáciou sa podľa žilinského primátora Petra Fiabáneho odstráni súčasný nedostatočný technický stav trakčného vedenia, meniarní a obratísk.

Vypracovanie dokumentácie prebieha v štyroch stupňoch. „Aktuálne sa uskutočňuje inžinierska činnosť vo vzťahu k územnému konaniu, ktorá sa ukončí doručením právoplatného územného rozhodnutia. Potom bude nasledovať dokumentácia pre stavebné povolenie, ktorú očakávame začiatkom budúceho roka. Záverečným stupňom bude dokumentácia pre realizáciu stavby,“ spresnil primátor.

Mesto na financovanie prípravy dokumentácie získalo z Kohézneho fondu a štátneho rozpočtu nenávratný finančný príspevok vo výške približne 2,8 mil. eur. Dosiaľ z neho vyčerpalo viac ako 905-tisíc eur. Koordinácia postupu prác prebieha v spolupráci zástupcov samosprávy, Dopravného podniku mesta Žiliny a viacerých zhotoviteľov.  

Doposiaľ boli prevzaté dokumentácia stavebného zámeru, meračských prác, stavebno-technického a inžiniersko-geologického prieskumu i dokumentácia pre územné rozhodnutie,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Podľa primátora by modernizácia  trolejbusovej infraštruktúry mala zvýšiť spoľahlivosť a rýchlosť mestskej hromadnej dopravy pri súčasnom znížení nákladov na jej údržbu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu