V pavilóne Budatínskehu hradu si budete môcť po boku historika umenia vytvoriť jedinečné drotárske diela


Foto: V pavilóne Budatínskehu hradu si budete môcť po boku historika umenia vytvoriť jedinečné drotárske diela Foto: Považské múzeum

Drotársky pavilón v areáli Budatínskeho hradu privíta v piatok 26. augusta o 10.00 hod. záujemcov o drotárske umenie. Podujatie s názvom Drôtené improvizácie zverejnilo Považské múzeum aj vo svojej udalosti na sociálnej sieti.

Inšpiráciu na svoju tvorbu budete môcť načerpať pri komentovanej prehliadke výstavy bábkarky a drotárky Martiny Piatkovej s názvom Sen a hra. „Záujemcovia sa na nej stretnú s náčrtmi scén, hereckých kostýmov a bábok aj s ukážkami hotových bábok k divadelnému predstaveniu Peter Pan, ale tiež s autorkinými voľnými kresbami a maľbami so snovými či rozprávkovými motívmi,“ uviedlo Považské múzeum.

Autorkine práce sa vyznačujú netypickým dekoratívnym povrchom v podobe náhodných kvietkovaných vzorov. Jej drotárska tvorba sa prelína aj s využitím iných materiálov, akými sú napríklad papier či drevo. V ich kombinácii potom vznikajú napríklad malé drevené koníky, ktoré môžu neskôr rozšíriť vaše hranice fantazírovania pri tvorbe vlastných drotárskych diel.

Účastníci svoje znalosti zužitkujú vo workshope s historikom umenia Zdenom Hoghom. Podľa Považskému múzea budú práce zamerané skôr na hravosť než precíznosť prevedenia. Preto je workshop určený všetkým vekovým kategóriám, prioritne však deťom v sprievode dospelých.


Workshop voľne vychádza jednak z autorkiných lineárnych perokresieb a z kresliarskeho prístupu k tvorbe drôtených reliéfov, jednak z jej drevených koníkov dotváraných drôtom. Sleduje teda dva rôzne spôsoby práce a dva rôzne výsledné produkty,“ spresnilo Považské múzeum.

Svoje unikátne predstavy môžete zhmotniť pomocou drôtu rôznych hrúbok pri tzv. kresbe drôtom, obtáčaní drôtu okolo kolíkov do rôznych tvarov, ale aj pri úprave a zdobení drevených hranolčekov. 

Vstupné:

  • základné - 3 eurá,
  • zľavnené - 1,50 eur.

Miesto: Drotársky pavilón v areáli Budatínskeho hradu
Dátum: 26.08.2022 - 10:00    15:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu