K zosuvu skál pod Strečnom došlo aj napriek kontrolám, správca pripravuje projekt rozšírenia záchytných sietí


Foto: K zosuvu skál pod Strečnom došlo aj napriek kontrolám, správca pripravuje projekt rozšírenia záchytných sietí Foto: Ilustračné

Na cestu I/18 pod Strečnom sa včera 16. augusta v dopoludňajších hodinách zosunulo viacero skál, ktoré zasiahli vozovku  v úseku za obcou Strečno v smere na Martin a poškodili niektoré prechádzajúce vozidlá. Popadané kamene boli z vozovky odstránené, no na frekventovanom ťahu sa tvorili zdržania a kolóny.

Ako prevenciu voči zosuvom nainštalovali v minulosti siete na svahu, z ktorého sa skaly uvoľňujú. Podľa Slovenskej správy ciest (SSC) dochádza ku kontrole predmetného úseku na dennej báze, pričom pozornosť venujú aj prípadným pádom skál, ktoré sa v zádržných zariadeniach hromadia.

V častiach, kde zo svahov hrozia drobné zosuvy zvetraných kameňov, sú inštalované dynamické zábrany a bezpečnostné záchytné siete, ktoré pravidelne kontrolujeme,“ uviedla SSC, ktorá naposledy siete čistila pred dvoma rokmi a tento rok plánuje údržbu zopakovať.

Po včerajšej skúsenosti sa SSC rozhodla pre kontrolu lokality aj v sprievode geológov, aby sa mohli určiť kritické miesta. Zároveň do budúcna plánuje vylepšenie bezpečnostného systému. „Pripravujeme projekt rozšírenia záchytných sietí, ktorého realizácia závisí od dostupnosti finančných zdrojov,“ doplnila SSC.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu