Vo štvrtok nezabudnite na pitný režim, pre niekoľko okresov Žilinského kraja platí výstraha pred horúčavami


Foto: Vo štvrtok nezabudnite na pitný režim, pre niekoľko okresov Žilinského kraja platí výstraha pred horúčavami

Vo štvrtok 18. augusta sa vrátia tropické teploty aj do Žilinského kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na svojom oficiálnom webe pre okresy Bytča, Martin, Turčianske Teplice a Žilina výstrahy prvého stupňa.

Slnko bude podľa meteorológov najprudšie od 13.00 do 18.00 hod, kedy by ste mali vyhýbať náročnej fyzickej aktivite, ktorá môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre vaše zdravie. Pokiaľ je to možné, obmedzte pobyt vonku, nezdržiavajte sa na slnku a aktivity si naplánujte skôr na ranné hodiny.

Teplota vzduchu v okresoch Bytča a Martin môže vystúpiť na 33 °C a v okresoch Žilina a Turčianske Teplice môže byť ešte o stupeň teplejšie. „Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná,  ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uvádza SHMÚ.

Pri horúčavách sú ohrozené najmä deti, seniori, osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami, osoby s nadváhou, tehotné ženy, ťažko fyzicky pracujúci, ale aj ďalšie skupiny osôb. Dôsledne by ste preto mali dodržiavať pitný režim počas celého dňa, nezabudnite ani na vhodnú pokrývku hlavy, ochranný krém a obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré iba podporia vylučovanie vody z organizmu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu