Horúčavy môže ešte do večera vystriedať búrková činnosť, SHMÚ vydal pre celý Žilinský kraj výstrahu


Foto: Horúčavy môže ešte do večera vystriedať búrková činnosť, SHMÚ vydal pre celý Žilinský kraj výstrahu Foto: Ilustračné

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na svojom oficiálnom webe výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá obsiahla aj celý Žilinský kraj. Výskyt búrok je predpokladaný počas dnešného dňa 16. augusta do 20.00 hod. 

Prípadné búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 mm/30 min a nárazmi vetra o sile 18 - 23 m/s, čo je v prepočte 65 - 85 km/h. Vylúčené nie sú ani krúpy, ktoré by mohli poškodiť vegetáciu alebo prechodne obmedziť cestnú premávku.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ upozorňujú meteorológovia.

Možný je aj prechodný vzostup hladín vodných tokov a výskyt menších povodňových úkazov, akými sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov. Opatrnosť treba zvýšiť aj pri silnom vetre. Zlomené konáre či vyvrátenie slabšie zakorenených stromov môže ohroziť vašu bezpečnosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu