Pod Kriváňom zasiahol blesk dvoch turistov, jedného z nich sa nepodarilo zachrániť


Foto: Pod Kriváňom zasiahol blesk dvoch turistov, jedného z nich sa nepodarilo zachrániť

Počas pondelkového (15. 8.) popoludnia bola Horskou záchrannou službou prijatá žiadosť o pomoc z turistického chodníka pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách.

„Pri náhlej zmene počasia boli počas túry dvaja turisti zasiahnutí bleskom. Podmienky v horách umožnili nasadenie leteckej techniky, preto bola o súčinnosť ku zásahu požiadaná posádka VZZS aj Letka MV SR,“ dodáva Horská záchranná služba vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

Na miesto prišli leteckí záchranári s horským záchranárom na palube, po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bola jedna zranená osoba posádkou VZZS transportovaná do nemocnice v Poprade.

„Po páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel poľský turista vážne poranenia hlavy a necítil si končatiny. Druhý turista, ktorého blesk zasiahol priamo, utrpel poranenia nezlučiteľné so životom a prítomná lekárka žiaľ skonštatovala smrť,“ uvádza HZS.

Telesné pozostatky 33-ročného muža z Poľska HZS preniesla na Štrbské pleso. „Odtiaľ boli záchranármi HZS terénnym vozidlom dopravené do Starého Smokovca, kde boli odovzdané príslušníkom PZ SR a obhliadajúcemu lekárovi,“ uviedla na záver HZS.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu