Kysučan Dávid dostal za extrémizmus 20 mesiacov väzenia, naďalej však tvrdí, že trestný čin nespáchal


Foto: Kysučan Dávid dostal za extrémizmus 20 mesiacov väzenia, naďalej však tvrdí, že trestný čin nespáchal Foto: Facebook/Dávid Kúrňava

Kysučan Dávid Kúrňava dostal úhrnný nepodmienečný 20-mesačný trest odňatia slobody za extrémizmus. V pondelok 15. augusta popoludní o tom rozhodla samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. 

Súd ho uznal za vinného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a z prečinu prechovávania extrémistického materiálu.

Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň dostal trest prepadnutia veci - trička, rúška a dvoch mobilných telefónov. Rozhodnutie nie je právoplatné a obe strany si ponechali lehotu na podanie odvolania.

K časti spáchaných skutkov sa Dávid počas pojednávania priznal. Súd to však nebral do úvahy ako poľahčujúcu okolnosť. „Uloženie podmienečného trestu odňatia slobody či iného alternatívneho trestu neprichádzalo do úvahy, lebo prišlo u obžalovaného k recidíve konania po relatívne krátkom čase. Minimálne dvakrát mu bolo v rámci predošlých súdnych konaní vysvetlené, kde sú hranice,“ podotkla samosudkyňa Pamela Záleská. 

Dávid však aj po skončení dokazovania vyhlásil, že ak sa dopustil nejakého trestného činu, nespáchal ho úmyselne. „20 mesiacov nepodmienečne za tričko Krátky proces, ďalej za citovanie textu skladby Potkan a pozitívne vyjadrenie k albumu Slovanská jednota z roku 2016. No nič. Počkáme si na druhostupňový súd,“ napísal Dávid na sociálnej sieti po vynesení rozsudku.


Sudkyňa však zdôraznila, že obžalovaný aj na základe toho, že už bol v minulosti potrestaný, musel mať vedomosť o protiprávnosti svojho konania. V minulosti už bol Dávid za extrémizmus právoplatne potrestaný, okrem iného za to, že v auguste 2015 zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny 25 eur za postrieľanie migrantov.

Dávid Kúrňava dlhodobo zdieľal na svojom blogu príspevky k rôznym kontroverzným témam. Medzi najčastejšie patrí holokaust či vojna na Ukrajine. V marci tohto roka podal dokonca aj trestné oznámenie na vládu SR v súvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu. 

Mladík má veľmi blízko k Fratiškovi Drozdovi, ktorý tento rok ohlásil kandidatúru na post predsedu ŽSK. Okrem toho aj verejne podporuje martinčana vystupujúceho pod pseudonymom Danny Kollar. Naňho bol takisto rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu vydaný príkaz na zatknutie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu