Na čerpacej stanici v Žiline bojovali o záchranu života náhodní okoloidúci aj príslušníci Mestskej polície


Foto: Na čerpacej stanici v Žiline bojovali o záchranu života náhodní okoloidúci aj príslušníci Mestskej polície Foto: Facebook/Mestská polícia Žilina

V nedeľu 14. augusta na poludnie prijali Žilinskí mestskí policajti žiadosť o súčinnosť pri poskytnutí predlekárskej prvej pomoci pacientovi, ktorý skolaboval v priestore čerpacej stanice na Kamennej ulici v Žiline. 

Pri nehybnom mužovi sa pristavil aj okoloidúci 37-ročný Lukáš, ktorý si pri prechádzaní okolo všimol osobu ležiacu na zemi. Tej po príchode bezprostredne skontroloval životné funkcie, zatiaľ čo ďalší prítomní privolali mužovi pomoc. 

V takýchto prípadoch však ide neraz o sekundy a čakanie by mohlo mať fatálne následky. Muž preto ihneď začal s masážou srdca, pričom sa striedal s pacientovou príbuznou, ktorá mu dávala umelé dýchanie. Neskôr sa k záchrane pridal aj ďalší okoloidúci, ktorý sa identifikoval ako zdravotník.

Po pár minútach na miesto dorazili podľa slov svedka dve hliadky Mestskej polície, ktoré boli privolané operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby.

„Ak operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vyhodnotí, že hliadka mestskej polície by mohla byť na mieste udalosti skôr ako posádka záchrannej zdravotnej služby, môže požiadať o našu súčinnosť, ako to bolo aj v tomto prípade,“ uviedol Dušan Kelemen z Operačného strediska Mestskej polície Žilina. 


Po príchode policajtov bolo zistené, že u muža došlo k náhlej zástave srdca. Z toho dôvodu bol hliadkou použitý automatický externý defibrilátor (AED) a začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou.

Následne na miesto dorazila aj posádka záchrannej zdravotnej služby, ktorá pokračovala v rozšírenej resuscitácii približne 20 minút. Po obnovení základných životných funkcií bol muž prevezený záchrannou službou do nemocnice, kde je v starostlivosti lekárov.

Chcel by som poukázať na to, ako sme sa už v škole učili, že keď nastane takáto situácia, zlomovými sú hlavne prvé minúty. Taktiež by som chcel pochváliť za veľmi pohotovú reakciu Mestskú políciu aj s operátormi a aj za ich súčinnosť, ktorá napomohla k záchrane ľudského života,“ uviedol 37-ročný Lukáš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu