Mesto Žilina spúšťa novú sociálnu službu, pomocou SOS gombíka si budú môcť seniori privolať pomoc


Foto: Mesto Žilina spúšťa novú sociálnu službu, pomocou SOS gombíka si budú môcť seniori privolať pomoc Foto: ilustračné

Mesto Žilina spúšťa novú sociálnu službu, ktorej cieľom je zníženie zdravotných, sociálnych a bezpečnostnych rizík u seniorov a zdravotne postihnutých ľudí.

Ide o tzv. domáce tiesňové volanie, ktoré umožňuje ľuďom v núdzi vyvolať tiesňové volanie priamo z domu či bytu bez toho, aby museli mať poruke telefón alebo vytočiť číslo. Jej podstatou je monitorovanie a v prípade potreby aj signalizácia pomoci prostredníctvom „SOS gombíka tiesňového volania“.

V Žiline bude túto službu poskytovať neverejný poskytovateľ sociálnej služby Asociácia samaritánov SR, ktorá disponuje dispečerským pracoviskom na preberanie tiesňových výziev od klientov. 

„Do domu či bytu seniora sa nainštaluje prístroj domáceho tiesňového volania. Zložený je zo základnej komunikačnej jednotky s veľmi citlivým mikrofónom a reproduktorom, ktoré zabezpečia rozhovor s dispečingom z celého bytu klienta a SOS gombíka tiesňového volania,“ uvádza hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. 

Tlačidlo SOS gombíka je možné nosiť na zápästí alebo na krku ako prívesok. Sprevádza klienta všade v dome či byte, jeho vodeodolnosť umožňuje mať ho pri sebe aj počas sprchovania. Po jeho stlačení sa automaticky aktivuje telefonické spojenie s dispečingom, kde vyškolení dispečeri vyhodnotia situáciu a zabezpečia potrebnú pomoc.  


Služba bude prevádzkovaná nepretržite a funkčnosť prístroja nepreruší dokonca ani výpadok prúdu. V takýchto prípadoch pracuje ďalej prostredníctvom batérie až do obnovenia dodávky prúdu.

„Služba je poskytovaná osobám, ktoré majú nepriaznivý zdravotný stav, s cieľom zabrániť vzniku krízovej sociálnej situácie alebo zabezpečiť jej riešenie. Žiadateľ o uvedenú sociálnu službu musí v prípade záujmu kontaktovať Mestský úrad v Žiline,“ dodáva Miškovčík. 

Všetky náklady spojené s nákupom zariadení komunikačných jednotiek s príslušenstvom vrátane poplatku za jeho inštaláciu a časti mesačnej úhrady za službu dispečingu hradí mesto Žilina. Výška mesačnej úhrady za služby spojené s monitorovaním a signalizáciou potreby pomoci predstavuje 6 eur. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu