Minister Doležal: Tvrdenie, že za nevyplatené pohľadávky na tuneli Višňové môže štát, je klamstvom


Foto: Minister Doležal: Tvrdenie, že za nevyplatené pohľadávky na tuneli Višňové môže štát, je klamstvom Foto: Facebook/Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR

Na facebookovej stránke ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala bol v stredu 10. augusta spustený livestream venujúci sa aktuálnym témam, ktoré sú v gescii daného ministerstva. Medzi nimi sa objavila aj kauza týkajúca sa tunela Višňové a s ním spojených finančnýh dlhov.

Zhotovitelia stavebných prác usporiadali 4. augusta na pracovisku Dubná Skala pokojný protest, ktorým chceli poukázať na svoje krachujúce firmy v dôsledku nevyplatenia zmluvných pohľadávok. Súčasťou demonštratívneho stretnutia bolo aj zverejnenie otvoreného listu pre kompetentných.


Minister Doležal v online diskusii predostrel problematiku z pohľadu štátu, keďže kritika verejnosti smeruje aj voči nemu. V diskusii ozrejmil, že tak komplexná stavba, akou je tunel Višňové, má svojho hlavného zhotoviteľa, pod ktorým sa reťazí niekoľko urovní subdodávateľov. V tomto prípade vyhrala verejné obstarávanie spoločnosť SKANSKA.

Situácia však viazne podľa ministrových slov pri spoločnosti TUBAU. „V štvrtom alebo piatom reťazci majetkovej štruktúry vznikol problém za nevyplatené pohľadávky v hodnote asi 3 milióny eur. V tomto smere nezlyhal štát. My sme za odvedené práce zaplatili spoločnosti SKANSKA,“ spresnil Doležal.


Podľa jeho vyjadrenia tvorí táto suma asi jedno percento financií z pohľadu celej stavby, preto nebude mať žiadny vplyv na ukončenie prác. Uvedomuje si však, že nevyplatenie tejto čiastky môže mať fatálny následok na firmy zhotoviteľov.


Štát nemôže za to, že niekde zlyhal obchodno-právny vzťah dvoch súkromných spoločností. Na druhej strane, je to štátna zákazka, čiže by sme sa o to mali zaujímať,“ uviedol Doležal. Situácia by sa mohla podľa ministra pohnúť vpred, keď dôjde na pôde NDS ku stretnutiu medzi poškodenými a tým, kto svoje zákazky neplní.

Minister v online diskusii zareagoval aj na avizované protesty pred ministerstvom, spoločnosťou SKANSKA či NDS. Tvrdí, že sa klope na nesprávne dvere. „Nestrkáme hlavu do piesku, ale tvrdiť, že za to môže štát, je brutálne zjednodušenie situácie a klamstvo. Problém je niekde inde a treba to pomenovať,“ doplnil Doležal.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu