Traja muži, ktorí usmrtili viac než 800 rýb v rieke Kysuca jazdou na terénnych vozidlách, boli odhalení


Foto: Traja muži, ktorí usmrtili viac než 800 rýb v rieke Kysuca jazdou na terénnych vozidlách, boli odhalení Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Osoby, ktoré počas veľkonočných sviatkov tohto roku usmrtili stovky rýb v rieke Kysuca, boli odhalené. O niekoľkomesačnom úspešnom vyšetrovaní enviropolicajtov informoval Policajný zbor Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.

Počas veľkonočného víkendu v apríli 2022 došlo v rieke Kysuca k úmrtiu stoviek jedincov podusvy severnej. Dôvodom mala byť jazda motorovým vozidlom po koryte rieky, v ktorej sa práve zhromažďovalo veľké množstvo rýb kvôli rozmnožovaniu.


Podľa najnovších informácií jazdili po dne vodného toku v katastri obce Turzovka až tri osoby na troch terénnych vozidlách. K tomuto skutku došlo v nedeľu 17. apríla v popoludňajších hodinách. Hoci bol prvotný odhad množstva usmrtených rýb približne 300 kusov, toto číslo sa postupne vyšplhalo na viac než 800 jedincov. Išlo prevažne o dospelé ryby s veľkosťou viac ako 30 centimetrov.


„Týmto konaním spôsobili Miestnej organizácií Slovenského rybárskeho zväzu Turzovka celkovú škodu na rybách vo výške viac ako 12 000 eur a Slovenskej republike ekologickú ujmu, ktorú experti vyčíslili na 80 000 eur. Celková škoda sa vyšplhala na viac ako 92 400 eur,“ uviedol Policajný zbor Slovenskej republiky.

Páchatelia, ktorí spôsobili nielen finančnú, ale aj environmentálnu škodu, boli po niekoľkých mesiacoch odhalení. Zaslúžili sa o to enviropolicajti odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality z oddelenia Žilina a tiež príslušníci národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia Policajného Zboru.

 „Mravenčia, niekoľko mesačná, intenzívna práca Enviropolicajtov viedla k zisteniu konkrétnych páchateľov a tento týždeň aj k obvineniu troch mužov z Čadce. 22 ročný J. B., 30 ročný J. K. a 43 ročný  L. M. čelia obvineniu zo zločinu ohrozenie a poškodenie životného prostredia,“ informovala polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu