Ukrajinka Vladyslava kvôli vojne nestihla dôležitú operáciu, zákrok napokon absolvovala v žilinskej nemocnici


Foto: Ukrajinka Vladyslava kvôli vojne nestihla dôležitú operáciu, zákrok napokon absolvovala v žilinskej nemocnici Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Šestnásťročná Ukrajinka utiekla pre vojnový stav zo svojej vlasti aj s rodinou. Nebezpečná situácia v meste Ľvov uzavrela aj miestnu nemocnicu, kde mala Vladyslava absolvovať náročnú operáciu pod vedením poľského lekára. Odbornú pomoc našla napokon vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.

Mladá pacientka trpí idiopatickou skoliózou. Tá spôsobila výrazné zakrivenie jej chrbtice, ktoré negatívne ovplyvňuje kapacitu pľúc, obehový systém, platničky, ale aj funkciu srdca. O štvorhodinový zákrok, na ktorý čakala Vladyslava v štandardnom poradovníku, sa postaralo Oddelenie pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie, kde ročne zrealizujú zhruba 100 až 115 operácií deformít chrbtice ľudí rôzneho veku.

Zhoršujúce sa nálezy sú bežne riešené operačne pri zakrivení od 35 až 40 stupňov, v tomto prípade mala pacientka skoliózu v pokročilom štádiu so zakrivením nad 70 stupňov. Chrbticu sa nám podarilo úspešne zreponovať, vyrovnať a zastabilizovať definitívnym fixátorom, ktorý ostáva v tele pacientky,“ spresnil primár oddelenia Juraj Popluhár.



Podľa jeho slov voperovaný implantát pozostáva z dvoch chróm-kobaltových tyčí a 24 titánových skrutiek. Táto konštrukcia zlepší kvalitu života mladej Ukrajinky, ale najmä jej zdravotného stavu. Výsledky sa dostavili už na druhý deň po operácii, kedy sa Vladyslava postavila na nohy a urobila prvé kroky.

Som veľmi rád, že si rodina pacientky vybrala práve našu nemocnicu a vysoko špecializované pracovisko pediatrickej ortopédie, ktoré je špičkou vo svojom odbore. Zároveň ďakujeme za spoluprácu Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá vyšla pacientke v ústrety a umožnila nám zrealizovať tento náročný výkon,“ doplnil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu