Martinčanov trápi zápach z košov na kuchynský bioodpad. Rovnaký problém je aj s kontajnermi v Žiline


Foto: Martinčanov trápi zápach z košov na kuchynský bioodpad. Rovnaký problém je aj s kontajnermi v Žiline

V rámci vyhlášky o odpadoch je povinnosťou mesta zriadiť zberné nádoby na bioodpad. Kým v iných samosprávach dostali obyvatelia po zavedení separovania kuchynského odpadu aj kompostovateľné vrecká, v Martine sa takýto odpad vhadzuje priamo do zbernej nádoby. Obsah potom zapácha a znepríjemňuje život viacerým obyvateľom.

„Kuchynský odpad končí v bioplynovej stanici v Bošanoch. V Bošanoch som sa samozrejme dozvedela, že bio kuchynský odpad v kompostovateľných sáčkoch pre nich nie je problém,“ uvádza Martinčanka, ktorá sa o tento problém zaujíma už dlhodobo. 

Problém teda je na strane mesta alebo spoločnosti Brantner Fatra, ktorá v Martine zabezpečuje zber kuchynského odpadu. Obchodným riaditeľom tejto spoločnosti je poslanec Mestského zastupiteľstva v Martine Peter Kašuba.  

Po viacerých sťažnostiach občanov uverejnila radnica v utorok 9. augusta na svojom webe informáciu o možnosti separovať kuchynský bioodpad v kompostovateľných vreckách.


„Po mesiacoch vyjednávania spoločnosti Brantner Fatra a vedenia mesta s odberateľmi a spracovávateľmi kuchynského odpadu, došlo k dohode o forme zberu kuchynského odpadu. Od dnešného dňa je možné kuchynský odpad zberať do kompostovateľných vreciek a tieto následne zaviazané vložiť do kontajnerov,“ uviedla radnica na svojom webe. 

Kompostovateľné vrecká však mesto do dnešného dňa nedodalo a Martinčania o nich ani nemajú žiadne ďalšie informácie. Považujú to preto len za ďalší predvolebný a nedotiahnutý krok zo strany vedenia mesta. 

Problémy so zápachom z kontajnerov na kuchynský bioodpad trápia aj Žilinčanov. Ani v krajskom meste sa, žiaľ, kompostovateľné vrecká nepoužívajú a obsah tak okrem zápachu aj vyteká na chodníky a cesty. Na titulnej fotke vpravo je odfotená nádoba na bioodpad na frekventovanej ulici Daniela Dlabača v centre mesta. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu