Mnohí alergici prežívajú od augusta do novembra ťažšie obdobie. Na čo si dať pozor pri alergii na palinu a ambróziu?


Foto: Mnohí alergici prežívajú od augusta do novembra ťažšie obdobie. Na čo si dať pozor pri alergii na palinu a ambróziu?

Dva najsilnejšie peľové alergény týchto dní – palina a ambrózia – vyprodukujú milióny peľových zŕn. Takmer 80 percent pacientov, ktorí majú alergiu na pele, majú taktiež pozitívny kožný test na tieto alergény.

Na sociálnej sieti Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie pribudli v posledných dňoch rady či varovania, na čo si v období paliny a ambrózie dávať pozor:

Sledujte peľové spravodajstvo, aby ste vedeli, kedy sa vo vzduchu nachádza najvyššia koncentrácia peľu a vtedy obmedzte vychádzky. 

  • Na výšku koncentrácie peľu vo vzduchu vplýva počasie - keď je počasie daždivé, peľu je vo vzduchu menej, no teplé slnečné dni či silný vietor koncentráciu peľu zvyšujú.
  • Od alergie vám môže uľaviť preplachovanie nosa vodou alebo ešte lepšie fyziologickým roztokom (0,8 % roztok kuchynskej soli).
  • Vyvetrajte si len pred spaním a používajte sieťky proti peľu.
  • Cez noc si nenechávajte otvorené okná, v noci sa rastliny odpeľujú. 
  • Pozor na skrížené alergie. Alergici na ambróziu by sa mali vyhnúť napríklad medu, banánom, cukete, paprike, paradajkám, žltému melónu či citrusom, alergici na palinu zasa zeleru či bylinkovým likérom, ktoré zvyčajne palinu obsahujú.
  • Pri výbere dovolenky si dávate pozor na oblasť chorvátskej Dalmácie a na juh Talianska a Španielska, v ktorých je ambrózia aj palina rozšírená.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu