Považské múzeum pokračuje v archeologickom výskume kaštieľa v Bytči, pozrieť sa naň môže prísť aj verejnosť


Foto: Považské múzeum pokračuje v archeologickom výskume kaštieľa v Bytči, pozrieť sa naň môže prísť aj verejnosť Foto: www.pmza.sk

Považské múzeum pozýva na ďalšie podujatie z cyklu Múzeum pre Vás. Vo štvrtok 18. augusta o 13:30 sa bude konať prezentácia a prednáška archeologického výskumu v Bytči, ktorú bude viesť archeologička Považského múzea Zuzana Staneková. Podujatie začne prednáškou v Sobášnom paláci v Bytči a pokračovať bude priamo na nádvorí kaštieľa, kde prebiehajú výkopové práce.

Považské múzeum,  Kysucké múzeum a Slovenské národné múzeum v Martine realizujú výskum už druhú sezónu. V tej minuloročnej sa sústredili prevažne na nádvorie kaštieľa, kde boli v dvoch sondách zachytené viaceré murivá staršie ako kaštieľ.

Úlohou tohtoročných prác je zistiť viac o niekdajšej zástavbe priestoru dnešného nádvoria. Zatiaľ bol odkrytý fragment novovekej kamennej dlažby nádvoria, niekoľko murív a vetracie okienko do pivnice čiastočne skúmanej už v minulom roku.


„Staršia zástavba pozostávajúca z murovaných objektov sa objavuje skôr vo východnej polovici nádvoria. Naopak, v západnej polovici sa murivá neobjavujú. Zdá sa, že v tejto časti bude možné skúmať najstaršiu etapu niekdajšieho hradu, ktorá, ako sa začína ukazovať, pozostávala zrejme z drevozemných stavieb,“ uvádza archeologička Zuzana Staneková.

Zatiaľ však nie je možné presnejšie časové určenie jednotlivých fáz zaniknutého hradu v Bytči, a to ani jeho drevenej, a ani mladšej, murovanej podoby. Verejnosť má tak jedinečnú príležitosť nahliadnuť do procesu odkrývania histórie renesančnej stavby v centre Bytče. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu