Na stojisku martinského sídliska vytŕčal z kompostového kontajnera na kuchynský odpad sušiak na bielizeň


Foto: Na stojisku martinského sídliska vytŕčal z kompostového kontajnera na kuchynský odpad sušiak na bielizeň Foto: Facebook/Petka Podhorinka

Verejnosť v Martine pobúril na jednom z mestských sídlisk obsah kontajnera na kuchynský odpad. Nádoba slúžiaca na zber biologicky rozložiteľného odpadu sa stala domovom sušiaka na bielizeň. O situácii informovala obyvateľka Martina vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

Hlavným cieľom zavedenia zberu kuchynského bioodpadu je znížiť, ideálne odstrániť tento druh odpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Po nahromadení bioodpadu môže totiž dôjsť k jeho opätovnému zužitkovaniu v podobe hodnotného kompostu, ktorý zvyšuje úrodnosť pôdy.

Martinčanov však v ďalšom príspevku na sociálnej sieti trápi aj kapacita samotných zberných nádob. Počas obdobia vysokých teplôt sa z nich údajne šíri nepríjemný zápach, ktorý vzhľadom na veľkosť kontajnera pretrváva aj niekoľko dní. K nepríjemnej skutočnosti sa pridružuje aj nadmerné množstvo múch, ktoré vletujú obyvateľom do príbytkov.



Podľa komentujúcich by bolo potrebné zvoliť vhodnejšie nádoby či ich častejšie vyprázdňovať. „Stačili by malé nádoby a nie tieto veľké, kde je minimum odpadu. Zápach je neznesiteľný, hávede kopu. Ľutujem ľudí, čo to chodia vyvážať,” uvádza sa v jednom z komentárov.

Našli sa však aj takí, podľa ktorých triedeniu odpadu za uvedených podmienok nemá zmysel. V nádobách sa totiž podľa Martinčanov často objavujú igelitové vrecká či iný nevhodný druh odpadu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu