Pod Strečnom hrozí zrútenie skaly na cestu. Situácia je vážna!


Foto: Pod Strečnom hrozí zrútenie skaly na cestu. Situácia je vážna! Foto: čas.sk

Situácia pre vodičov na známom problematickom úseku pod Strečnom je vážna. Skalnaté bralo už niekoľko rokov čelí hrozbe odtrhnutia, s postupujúcim časom a neriešením problému riziko len narastá. Po odtrhnutí by sa bralo rútilo priamo na autá pod ním. Za dva roky sa známa skala posunula približne o 1,3 milimetra. O vážnosti situácie svedčí aj fakt, že sa ňou zaoberá premiér Róbert Fico.

Dopravu na úseku by bolo problematické zastaviť

Riešenie situácie komplikuje významnosť trasy - cesta patrí k najvyťaženejším na Slovensku a zastavenie dopravy by malo fatálne následky. “Vzhľadom na dlhodobé sledovanie bolo zistené, že sa preukazuje zreteľný nárast pohybu skalného bloku, to znamená, že sa vlastne odkláňa tento blok od masívu. V priestore sa skalný previs odkláňa od hradného brala, pozvoľne klesá a vykazuje šmykový posun,” uviedla pre TASR námestníčka riaditeľa Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra Alena Klukanová. Preto je nevyhnutné realizovať inžiniersko-geologický prieskum a na základe výsledkov vykonať potrebné úkony na zaistenie nielen vodičov prechádzajúcich pod bralom.

Za zmienku stojí aj fakt, že toto miesto, ktoré svojou vyťaženosťou a polohou patrí k hlavným ťahom smerom na východ, mala už dávno nahradiť diaľnica. Problematickú situáciu sme mohli zažiť pred niekoľkými dňami, kedy vyvolal na mieste dážď zosuv pôdy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TASR