Žilinská univerzita v Žiline a spoločnosť onsemi získali vo Varšave prestížne ocenenie za spoluprácu


Foto: Žilinská univerzita v Žiline a spoločnosť onsemi získali vo Varšave prestížne ocenenie za spoluprácu Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) patrí v oblasti spolupráce univerzít s priemyslom medzi európsku špičku. Počas 10. ročníka CEE (Central Eastern Europe) BSC Summit and Awards 2022 vo Varšave bolo žilinskej univerzite udelené prestížne medzinárodné ocenenie Best University-Business Cooperation pre región strednej a východnej Európy.

Na udeľovaní ocenenia sa zúčastnilo 129 spoločností, pričom do užšieho výberu sa dostalo 10 spoločností. Cenu si univerzita vyslúžila vďaka spolupráci s Centrom technickej podpory (CTP) onsemi na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií (FEIT UNIZA), ktoré je zamerané na technickú podporu a výskumné projekty v oblasti mikroelektroniky.

V CTP na UNIZA pracujú študenti technických programov z 2. a 3. stupňa vysokoškolského štúdia. Úzka spolupráca medzi UNIZA a onsemi, koordinovaná projektovými manažérmi Jánom Grauzelom (onsemi) a Michalom Frivaldským (UNIZA), vytvorila silné prepojenie akademického výskumu s praxou.

Ocenenie významne odráža dosiahnuté výsledky a dôležitosť spolupráce, kde profitujú obe strany. Spoločnosť onsemi má prístupu k najtalentovanejším študentom a zamestnancov univerzity a oni zas získavajú skúsenosti pri riešení projektových úloh z celého sveta,“ uviedol projektový manažér z FEIT UNIZA Michal Frivaldský.


CTP vzniklo na UNIZA ako na prvej univerzite na Slovensku v roku 2017. Podporu centra využívajú aj študenti záverečných prác, ktorí sa vďaka spolupráci s CTP dostanú k aktuálnym technologických novinkám. Špičkové centrum excelentnosti – CTP UNIZA pracuje na kooperačných projektoch pre špičkové technologické značky.

Spoločnosť onsemi je popredným dodávateľom polovodičových komponentov a na mieru vyrábaných zariadení, rieši jedinečné výzvy v oblasti automobilového priemyslu, komunikácie, výpočtovej techniky, medicíny, vesmírnych letov i letectva a v oblasti obrany.

Okrem aktívnej spolupráce s FEIT UNIZA spolupracuje aj s ďalšími strednými a vysokými školami na Slovensku, a to s Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a s Fakultou informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu