V Liptovskom Mikuláši chcú vybudovať verejné ohniská, v regióne aktuálne platí zákaz zakladania ohňov


Foto: V Liptovskom Mikuláši chcú vybudovať verejné ohniská, v regióne aktuálne platí zákaz zakladania ohňov Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Od 27. júna je vo viacerých regiónoch Slovenska vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Vyhlásenie so sebou prináša určité obmedzenia niektorých činností, ktoré bližšie špecifikuje príslušné okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru. 

V tomto období je na lesných pozemkoch na Liptove a v ich ochrannom pásme zakazaná manipulácia s otvoreným ohňom, návštevníci hôr nemôžu fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov.

Zakázané je taktiež zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu. Je potrebné na to myslieť najmä počas leta a turistickej sezóny, ktorú si mnoho ľudí spríjemňuje opekačkou či piknikom.

Aktuálne je podľa Okresného riaditeľstva HaZZ Liptovský Mikuláš dovolené na Liptove opekať len za predpokladu, že využijete niektoré z dostupných ohnísk, ktoré sú zabezpečené tak, aby v čase sucha nepredstavovali hrozbu vzniku požiaru. 


Mesto Liptovský Mikuláš preto plánuje vybudovať bezpečné verejné ohniská, ktoré by obyvatelia i návštevníci mohli využívať pri opekaní či pikniku s priateľmi.

„Vedenie mesta ich plánuje vybudovať vo viacerých lokalitách. Verejné ohniská sú vyhľadávanou atrakciou v mnohých mestách a obciach po celom Slovensku. V hojnom počte ich navštevujú domáci, ktorí hľadajú oddych na čerstvom vzduchu, svoj program si opekaním vypĺňajú aj turisti,“ uvádza samospráva na sociálnej sieti. 

Mesto momentálne zbiera návrhy, kde by sa ohniská s posedením mohli v budúcnosti nachádzať. Svoje tipy môžete do konca augusta posielať na emailovú adresu g.lengyel@mikulas.sk a do predmetu emailu napísať „verejné ohnisko“.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu