Po rozsiahlych opravách cesty vedúcej z Oravy do Žiliny začali v Zázrivej rekonštruovať aj most


Foto: Po rozsiahlych opravách cesty vedúcej z Oravy do Žiliny začali v Zázrivej rekonštruovať aj most Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Žilinský samosprávny kraji pokračuje v opravách ciest a mostov. V máji tohto roka župa zrekonštruovala niekoľko úsekov vyťaženej cesty druhej triedy medzi obcami Zázrivá a Párnica. Rekonštrukciou sa odstránili najmä úzke a nebezpečné miesta v cestnej sieti.

Aktuálne cestári pokračujú v rekonštrukcii 6-metrového mosta MO 2240/007 v Zázrivej. V rámci stavebných prác bol vybúraný pôvodný most po celej dĺžke, vrátane základov. Realizáciou navrhovaných prác sa predĺži životnosť konštrukcie mosta, zlepší sa stavebno-technický stav mosta a v neposlednom rade sa zvýši bezpečnosť účastníkov cestnej premávky. 

„Pôvodný tvar koryta premosťovaného potoka bude zachovaný, ale dôjde ku jeho rozšíreniu. Rozšírenie bude napojené na koryto pred a za mostom. Upravené koryto pod mostom a v jeho tesnej blízkosti bude vydláždené lomovým kameňom kladeným do betónového lôžka. Táto úprava bude na obidvoch koncoch ukončená betónovými prahmi,“ píše krajská samospráva na sociálnej sieti. 



Prestavba sa bude realizovať v dvoch etapách predpokladajúcich zachovanie jedného jazdného pruhu počas celej doby rekonštrukcie mosta.

Cesta bola realizovaná zo Zásobníka investičných projektov rekonštrukcií ciest II. a III. triedy. Na modernizácie a rekonštrukcie ciest a mostných objektov má v tomto roku župa vyčlenených 14 miliónov eur z európskych zdrojov a 8 miliónov z vlastného rozpočtu. O všetkých plánovaných rekonštrukciách sme informovali v tomto článku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu