Horskí záchranári pátrali v Malej Fatre po turistoch, pre zlý telefonický signál ich najskôr nedokázali lokalizovať


Foto: Horskí záchranári pátrali v Malej Fatre po turistoch, pre zlý telefonický signál ich najskôr nedokázali lokalizovať Foto: Horská záchranná služba

Horskí záchranári pátrali v pondelok 1. augusta v Malej Fatre po dvojici turistov, ktorá požiadala o pomoc na tiesňovej linke z oblasti Malého Kriváňa. Telefonický signál bol však natoľko slabý, že presné informácie o mieste a zranení sa HZS nepodarilo zistiť.

Záchranári preto požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov VZZS, ktorí zobrali na palubu jedného horského záchranára a smerovali do oblasti Malého Kriváňa, kde zo vzduchu pátrali po dvojici turistov. „Žiaľ, takto sa turistov nepodarilo lokalizovať a následne vrtuľník transportoval do oblasti ďalších horských záchranárov, ktorí pátrali pozemne,“ uvádza HZS. 

Doplnili, že vo večerných hodinách prišlo tiesňové volanie z Chaty pod Chlebom od poľského turistu, ktorého partnerka potrebovala pomoc.  Volajúci tentoraz popísal presné miesto a naviedol záchranárov k uviaznutej 52-ročnej poľskej turistke, ktorá bola bez zranení.


Po poskytnutí základnej starostlivosti bola turistka doprevadená do Snilovského sedla, kde bola záchranná akcia ukončená. Záchranári požiadali prevádzkovateľa lanovej dráhy o mimoriadne spustenie lanovky, s ktorou pokračovali na základňu.


V podvečerných hodinách potreboval pomoc ďalší poľský turista, ktorý uviazol Medzi Lomnickým a Pyšným štítom v oblasti Poslednej veže a nedokázal samostatne pokračovať. Situácia opäť vyžadovala pomoc leteckých záchranárov, vrtuľník však pre nepriaznivé poveternostné podmienky nedokázal letieť do oblasti Lomnického štítu.

Záchranári preto požiadali o mimoriadne spustenie lanových dráh, ktorými sa dostali na Lomnický štít, odkiaľ pokračovali pozemne k uviaznutému horolezcovi a poskytli mu potrebnú pomoc. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu