Na Liptove sa stretli zástupcovia lesných železníc zo Slovenska i Česka, spolu chcú zachrániť osud technických pamiatok


Foto: Na Liptove sa stretli zástupcovia lesných železníc zo Slovenska i Česka, spolu chcú zachrániť osud technických pamiatok Foto: Facebook/Liptovské múzeum

Lesné železnice v tejto dobe predstavujú výraznú kapitolu histórie železničnej dopravy na Slovensku, často je však potrebné investovať do ich údržby či efektívneho prevádzkovania, aby návštevníkom robili radosť i v ďalších rokoch.

Práve to bolo témou kultúrneho a odborného podujatia s názvom Víkend lesných železníc, ktorý sa konal v Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline. Hlavným cieľom iniciátorov akcie bolo zorganizovať vzájomné stretnutie prevádzkovateľov špeciálnych železníc, predovšetkým bývalých lesných a priemyselných úzkokoľajných železníc na území Slovenska i Českej republiky. 

Na podujatie prišli zástupcovia Považskej lesnej železnice, Rajnachovickej lesnej železnice z Česka a mnoho ďalších. Nechýbali ani zástupcovia historickej lesnej úvraťovej železnice vo Vychylovke vybudovanej na pozostatkoch najdlhšej lesnej železnice na Slovensku spájajúcej Kysuce a Oravu. 

Kolokvium zahŕňalo bohatý kultúrny program. Jeho úvodnou častou bola exkurzia s výkladom histórie, aktuálnej prevádzky a budúcich perspektív Považskej lesnej železnice. Nasledovala krátka prehliadka jej dopravného parku, po ktorom sa účastníci stretnutia previezli vlakovou súpravou do skanzenu.    


Zástupcovia všetkých spomenutých úzkorozchodných železníc postupne prezentovali svoje špeciálne dráhy. Najväčším prínosom stretnutia bola vzájomná diskusia, pri ktorej sa pracovníci železníc nevyhli ani reflexii na aktuálne problémy, ktoré trápia prevádzkovateľov všetkých úzkokoľajných turistických železníc.

Starostí spojených s prevádzkou týchto železníc rozhodne nie je málo, v praxi riešia personálne i materiálne otázky. V mnohých prípadoch ide o problémy univerzálne trápiace väčšinu prevádzkovateľov, ako je aj zjednodušenie a zjednotenie požiadaviek na odborné spôsobilosti potrebné na personálne zabezpečenie prevádzky. 

Prítomní sa preto zhodli na spoločnom prístupe a vzájomnej konštruktívnej spolupráci, ktorej praktickými prínosmi bude efektívnejšie riešenie problémov a efektívnejšie prevádzkovanie úzkorozchodných železníc.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu