V Žiline bolo osadených 30 betónových zábran, ktoré zamedzia kontaktu s diviakmi. Radnicu stáli 90-tisíc eur


Foto: V Žiline bolo osadených 30 betónových zábran, ktoré zamedzia kontaktu s diviakmi. Radnicu stáli 90-tisíc eur

Mesto Žilina osadilo 30 kusov betónových zábran, ktoré by mali slúžiť ako ochrana pred diviakmi. Tie sa dlhodobo pohybujú hlavne v okolí nádob na zber komunálneho odpadu v lokalite sídliska Hájik.

Zhotoviteľom zákazky bola spoločnosť ELKOPLAST Slovakia, ktorá ju radnici odovzdala v polovici júla. Predmetom zmluvy medzi mestom a zhotoviteľom bolo dodanie a osadenie vonkajších betónovo - kovových krytov na zberné nádoby na zmesový komunálny odpad s objemom 1100 litrov. 

Cena za jeden kus takto zabezpečnej nádoby na komunálny odpad je 3000 eur, celkovo tak radnica za ne zaplatila 90-tisíc eur. 


Nové betónové zábrany boli nainštalované najmä na Hájiku, kde boli dlhodobé problémy s divou zverou. „Súčasne s nimi sme ale v máji na Hájik inštalovali 3 kusy kovových ohradníkov na nádoby na kuchynský bioodpad (zvony). Inštalovali sme ich pilotne s cieľom zistiť, či sa osvedčia a zabránia prevracaniu BRKO nádob diviakmi,“ doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Obe spomenuté riešenia majú zabrániť prevracaniu kontajnerov a ďalšiemu priamemu kontaktu diviakov s odpadom. Aktuálne samospráva do konca augusta pripravuje podklady pre zabezpečenie kovových ohradníkov aj pre ostatné stojiská v žilinských mestských častiach Závodie a Bánová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu