Liptov bude mať novú národnú kultúrnu pamiatku, je ňou ružomberská Kalvária


Foto: Liptov bude mať novú národnú kultúrnu pamiatku, je ňou ružomberská Kalvária Foto: Facebook/Ružomberská Kalvária

Kalvária v meste Ružomberok bola koncom júla vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Informovala o tom iniciatíva, ktorá bojuje za záchranu tohto významného duchovného a historického miesta, v príspevku na sociálnej sieti.

Národnou kultúrnou pamiatkou sa stal kostol Povýšenia svätého Kríža, k nemu prislúchajúce kaplnky a tiež časť bývalej aleje siahajúca od štvrtého zastavenia krížovej cesty až ku kostolu. Rozhodol o tom Pamiatkový úrad Slovenskej republiky.

Pamiatkari považujú ružomberskú Kalváriu napriek poškodeniam za najzachovalejší sakrálny objekt tohto typu v celom Liptovskom regióne. Kostolík a jeho okolie, ktoré bolo vybudované v polovici 19. storočia, navyše patrí od roku 2006 medzi mestské pamätihodnosti.

„Krajinársky premyslene komponovaná scenéria zastavení kalvárie, kostola a aleje má svoj historický koncepčný základ, krajinno-urbanistické a duchovné opodstatnenie,“ odôvodnil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky svoje rozhodnutie.

Podľa iniciatívy Za záchranu ružomberskej Kalvárie hrozil tomuto miestu nepríjemný osud kvôli plánovanej domovej výstavbe v jej tesnej blízkosti. Vyhlásenie Kalvárie za národnú kultúrnu pamiatku by malo zaistiť zachovanie pôvodných sakrálnych objektov a tiež zvýšiť šancu na odbornú rekonštrukciu budov a revitalizáciu areálu.


„Vyhlásenie znamená, že Kalvária má viac ako len nádej byť dôstojne zrekonštruovaná a územie vhodne zrevitalizované, pričom Kalvária zároveň bude pamiatkou a celoslovenskou hodnotou, na ktorú môžu byť a pevne veríme, že Ružomberčania ešte aj budú právom hrdí,“ uviedla iniciatíva Za záchranu ružomberskej Kalvárie.

Boj za zachovanie miestnej Kalvárie trvá už niekoľko rokov. Historické budovy podľa aktivistov ohrozovala nielen blízka výstavba, ale aj plán na presunutie kaplniek v rámci staršieho projektu Revitalizácia územia kalvárie Ružomberok, ktorý mal zabezpečiť ich dostatočný odstup od novostavieb.

V marci 2021 vznikla petícia za záchranu Kalvárie, ktorú podpísalo viac než 2-tisíc obyvateľov Ružomberka. Aktivisti taktiež podali podnet na Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, ktorý začal konanie v januári tohto roku. Proti vyhláseniu Kalvárie za národnú kultúrnu pamiatku sa zúčastnené strany môžu ešte odvolať.

„Vyhlásenie Kalvárie za národnú kultúrnu pamiatku neznamená, že vedľa nej nevznikne výstavba ,vila domov’ alebo iná výstavba. Dúfame, že odbočka medzi 4. a 5. kaplnkou, napriek tomu, že je stavebne schválená, nebude po konzultácii s pamiatkarmi realizovaná, pretože sa nachádza v ochrannom pásme Kalvárie,“ vysvetlila iniciatíva Za záchranu ružomberskej Kalvárie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu