V rieke Turiec uhynulo minimálne 8 druhov rýb, príčinu smrti tisícok jedincov vyšetruje polícia


Foto: V rieke Turiec uhynulo minimálne 8 druhov rýb, príčinu smrti tisícok jedincov vyšetruje polícia Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Jeden z prítokov Váhu vysychá, z ďalšieho sa vytráca život aj napriek dostatočnej výške vodnej hladiny. Zatiaľ čo v prázdnom koryte Rajčianky zomierali pstruhy a raky, na dlhom úseku rieky Turiec uhynulo niekoľko tisíc rýb rôznych druhov.

O obrovskom množstve mŕtvych rýb plávajúcich v rieke Turiec informoval Správu Národného parku Veľká Fatra v nedeľu 24. júla v popoludňajších hodinách hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Martin.

Úhyn rýb bol zaznamenaný na približne 4,5 kilometrovom úseku. Prvé jedince boli nájdené asi 500 metrov od mosta pri Obchodnom centre Tulip a posledné pri sútoku riek Turiec a Váh.


Správa národného parku zaznamenala minimálne 8 druhov uhynutých rýb, konkrétne lipeň tymiánový, pstruh potočný, hlavátka podunajská, podustva severná, jalec hlavatý, nosáľ sťahovavý, plotica červenooká a hlaváč bieloplutvý. Je však pravdepodobné, že v rieke zomrelo viac druhov živočíchov, ktoré neboli zdokumentované.

„Celkový počet nie je možné stanoviť, nakoľko časť úhynov splavila voda a časť skonzumovali rybožravé druhy živočíchov. Na približne 100 metroch toku bolo zozbieraných viac ako 2000 uhynutých rýb, prevažne mladých z prirodzeného neresu,“ uviedol Peter Vantara, riaditeľ Správy Národného parku Veľká Fatra.

Príčiny masívneho úhynu aktuálne vyšetruje polícia. Vzorky vody z rieky a z tiel uhynutých rýb boli odobrané na analýzu. Žilinskí enviropolicajti už začali trestné stíhanie za prečin porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Celkový rozsah škôd zatiaľ správa národného parku nedokáže určiť.

„Zatiaľ nevieme, či okrem rýb uhynuli aj ďalšie skupiny živočíchov žijúce v rieke. Podľa odhadu rybárov však ide o vážny zásah do populácie rýb a jej prirodzeného druhového zloženia, nakoľko zasiahnutá bola veľká časť mladých rýb z prirodzeného neresu, ako aj dospelé generačné ryby,“ doplnil Peter Vantara.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu