Reštaurátorské práce na jednej z dominánt Žiliny sa skončili, Sirotár opäť získal svoj pôvodný vzhľad


Foto: Reštaurátorské práce na jednej z dominánt Žiliny sa skončili, Sirotár opäť získal svoj pôvodný vzhľad Foto: Facebook/Žilinskí kapucíni

Kostol Obrátenia sv. Pavla, známy aj ako Sirotár, sa vrátil ku svojej historicky pôvodnej barokovej kráse. Reštaurovanie tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorá vznikla v 18. storočí, prebehlo pod správou Kapucínov na Slovensku a projekt finančne podporilo aj Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Viacerých obyvateľov prekvapilo monochromatické farebné prevedenie, ktoré nahradilo predchádzajúce teplé farby. Aktuálny vzhľad kostola sa však odvoláva práve na jeho historickú podobu.

Reštaurátorský výskum, ktorý začal v decembri 2013 a pokračoval nasledujúce štyri roky, odhalil pôvodnú barokovú vrstvu ešte z obdobia vzniku kostola. Módnou v tomto období bola práve tmavosivá až čierna omietka skombinovaná s klasickou jemnou vápennou omietkou, ktorá vytvárala výrazný kontrast.


Pri reštaurovaní omietok kostola postupujeme rovnakým spôsobom ako majstri pred viac ako 270 rokmi. Je to náročné na čas i prácu, ale finálny výsledok obohatí námestie pôvodnou barokovou krásou,” uviedli žilinskí kapucíni počas prebiehajúcich prác.

Prioritou reštaurovania kostola bola okrem vonkajšej fasády aj výmena strešnej krytiny na vežiach, obnova a sfunkčnenie vežových hodín či výmena okien v celom komplexe kláštora, a to všetko v rámci spolupráce s Krajským pamiatkovým úradom.

Vyniknúť kráse obnovenej stavby pomáha aj večerné osvetlenie, ktoré bolo namontované pod záštitou Mesta Žilina a Žilinskej univerzity. Mariánske námestie v Žiline tak po viac ako roku prác opäť zdobí pamiatka pripomínajúca nielen kultúrne bohatstvo kraja, ale aj jeho duchovnú silu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu