Práce na moste ponad Rosinskú cestu sa presunuli do druhého pruhu, pod mostom zatiaľ vodiči dostávajú pokuty


Foto: Práce na moste ponad Rosinskú cestu sa presunuli do druhého pruhu, pod mostom zatiaľ vodiči dostávajú pokuty

Doprava na hlavnom ťahu medzi Žilinou a Martinom je od polovice júla čiastočne obmedzená. Dôvodom sú opravné práce na moste ponad Rosinskú cestu. Rekonštrukcia mostných záverov na ceste prvej triedy I/18 na Košickej ulici bola naplánovaná na dve etapy. Prvú už ukončili v tomto týždni.

Prvá fáza mala pôvodne prebiehať až do 31. júla, skončila však o približne 5 dní skôr. Aktuálne už pracovníci realizujú činnosti v opačnom jazdnom pruhu. Premávka je vedená rovnako, autá idúce zo Žiliny na Martin sa iba presunuli do protismeru.

Druhá fáza rekonštrukcie je naplánovaná do 21. augusta, aj tu však môžu opravy stihnúť v predstihu a odľahčiť tak frekventovaný hlavný ťah. 

Pre nevyhnutné práce a s nimi súvisiace presmerovanie dopravy smerom od Martina na Žilinu došlo k niekoľkým zmenám. Pod mostom platí zákaz vjazdu smerom od Rosiny, Vlčiniec a Trnového do Celulózky. Motoristi tak musia využívať na obchádzku sídlisko Vlčince. Svetelná signalizácia na križovatke v Celulózke bola pre vylúčenú dopravu vypnutá.


Dôvodom na zmenu organizácie dopravy je zabezpečenie plynulosti premávky na hlavnom ťahu z Martina do Žiliny. Tranzit prechádzajúci cez okružnú križovatku by sa v prípade dávania prednosti výrazne spomalil, čo by sa prejavilo na rozsiahlych kolónach až do Vrútok či na diaľnicu D1 pri Dubnej Skale.

Okrem vozidiel mestskej a prímestskej hromadnej dopravy majú všetky vozidlá zakázané prechádzať v smere z Rosinskej cesty na kruhový objazd. Upozorňuje na to minimálne šesť dopravných značiek. Napriek viacerým upozorneniam, zákazom a príkazom však mnohí motoristi aj tak vchádzajú na cestu.

Kontrolu dodržiavania predpisov pritom vykonávajú hliadky žilinskej mestskej aj štátnej polície. Príslušníci na mieste zastavia desiatky vodičov denne, mnohí z miesta odídu s pokutou. Dodržiavať dočasnú zmenu organizácie premávky sa preto určite oplatí. Hliadky sú totiž pri ceste nielen počas dňa ale aj v noci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu