Agresívna medvedica naháňala na Kysuciach cyklistu, ochraňovala niekoľko mláďat


Foto: Agresívna medvedica naháňala na Kysuciach cyklistu, ochraňovala niekoľko mláďat Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Na území Žilinského kraja od začiatku jari neustále narastá počet obyvateľov, ktorí v blízkosti svojich obydlí alebo obľúbených turistických trás zahliadli medveďa hnedého. Pred ďalším agresívnym jedincom varoval v príspevku na sociálnej sieti primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda.

Medvedica s niekoľkými mláďatami sa má údajne pohybovať v blízkosti chatovej oblasti Škorčie v Kysuckom Novom Meste. V stredu 27. júla v popoludňajších hodinách stretol na tomto mieste rodinku medveďov prechádzajúci cyklista. Medvedica sa podľa primátora Mariána Mihaldu mala správať agresívne a pravdepodobne v snahe ochrániť svoje mláďatá začala cyklistu naháňať. Pri incidente našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam.

„Pre tentokrát cyklista našťastie ušiel, no prosím, buďme veľmi ostražití a opatrní. My samozrejme kontaktujeme kompetentných, ale aj napriek všetkému, opatrnosti nie je nikdy dosť. Dávajte si veľký pozor pri svojich prechádzkach po okolí,“ varoval občanov primátor Kysuckého Nového Mesta.



Podľa vyjadrení obyvateľov Kysúc sa medvede v podhorských oblastiach vyskytujú každý rok, väčšinou sú však plaché a neútočia na ľudí. Postupný presun divokých zvierat čoraz bližšie k ľudským obydliam je spôsobený najmä jednoduchým prístupom k nezabezpečenej potrave.

Medvede dnes dostávajú potravné zdroje nad rámec toho, čo im ponúka príroda. Častým dôvodom stretu s medveďom sú krmoviská a vnadiská, vysoko energetická kukurica, pestovaná v podhorských oblastiach v blízkosti ľudských obydlí, či potrava získaná z nezabezpečených kontajnerov na komunálny odpad,“ vysvetlila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.

Znepokojení obyvatelia oblastí, v ktorých sa medvede častejšie vyskytujú, žiadajú ich odstránenie. Podľa ochranárov však medveď hnedý patrí medzi prísne chránené živočíšne druhy, lov na reguláciu jeho populácie preto nie je povolený. Výnimkou sú agresívne alebo problémové jedince, ktoré tento rok odstraňuje zásahový tím Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu