Na celom Slovensku zakazujú zakladanie ohňa v lesoch, Žilinčania môžu opekať aj naďalej


Foto: Na celom Slovensku zakazujú zakladanie ohňa v lesoch, Žilinčania môžu opekať aj naďalej Foto: Ministerstvo vnútra SR

Horúce počasie a nedostatok zrážok spôsobujú problémy nielen ľuďom, ale aj prírode. Hladina vodných tokov a plôch sa postupne znižuje, lúky a lesy vysychajú a zvyšuje sa aj hrozba vzniku rozsiahlych lesných požiarov. Členovia slovenských hasičských zborov zachraňovali od začiatku júla až 67 horiacich lesov a rúbanísk. Najmenšie riziko vzniku lesného požiaru je aktuálne práve v Žilinskom kraji.

Okresné riaditeľstvá jednotlivých Hasičských a záchranných zborov už od začiatku jari postupne vyhlasovali čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Počas platnosti tohto vyhlásenia je zakázané v lesoch a ich blízkosti manipulovať s otvoreným ohňom, fajčiť či zakladať oheň aj na oficiálnych ohniskách. Niektoré okresné úrady verejnosti dokonca úplne zakázali vstup do lesov na svojom území.


„V tomto prípade jednoznačne platí radšej predchádzať, ako neskôr hasiť. Nedbanlivosť a neopatrnosť môže viesť k zbytočnými stratám nielen na životnom prostredí, ale aj na ľudských životoch, zdraví a majetku. Apelujem preto na občanov, aby sa správali zodpovedne. Zároveň ďakujem profesionálnym aj dobrovoľným hasičom za ich enormné nasadenie pri tohtoročných letných požiaroch doma a v zahraničí,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec. 

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky spolu s Hasičským a záchranným útvarom hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy zverejnilo zoznam všetkých okresov, v ktorých tieto vyhlásenia platia. Jedinými dvomi územnými celkami, kde nie je zákaz používania otvoreného ohňa celoplošný, ostávajú Nitriansky a Žilinský samosprávny kraj.

V našom kraji je momentálne možné vstúpiť do lesov v každom okrese. Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru platí len pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Martin, Turčianske Teplice a Ružomberok. Opekať v blízkych lesoch môžu teda aj naďalej obyvatelia okresov Žilina, Dolný Kubín a Námestovo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu