Pri rekonštrukcii Farského kostola bola objavená krypta s tisíckami kostí či časové kapsule


Foto: Pri rekonštrukcii Farského kostola bola objavená krypta s tisíckami kostí či časové kapsule Foto: Žilinská diecéza

Žilinská Katedrála Najsvätejšej Trojice známa aj ako Farský kostol prešla v rokoch 2020 až 2022 rozsiahlou rekonštrukciou exteriéru. Obnovená bola celá fasáda kostola a vonkajšia časť hodinovej veže vrátane krytiny a krovu. Vymenená bola aj strešná krytina katedrály.

Počas rekonštrukcie budovy bolo objavených niekoľko vzácnych nálezov, ako napríklad pozostatky stredovekej ochodze, renesančné okenné stĺpy na veži z polovice 16. storočia či o tri storočia staršie gotické články okna z prvého jednoloďového kostola, ktorý na tomto mieste stál. Vo veži boli nájdené tiež časové kapsule uschované v rokoch 1888 a 1942.


Medzi najzaujímavejšie objavy nespochybniteľne patrí aj krypta pochádzajúca z 13. alebo 14. storočia. Dutina plná ľudských kostrových pozostatkov a rôznych cenností bola oficiálne predstavená verejnosti v rámci archeologicko-antropologického workshopu ešte v lete 2022.

Krypta bola dlhé roky ukrytá za murovanou stenou v spodnej časti kostola. Po jej otvorení sa archeológom naskytol pohľad na veľké množstvo ľudských kostí a zachovaných fragmentov látky. V murive bola neskôr objavená napríklad aj vzácna strieborná minca cisára Leopolda I. z roku 1704.


„Skutočne nevieme, koľko generácií ľudí zo Žiliny a okolia je tu pochovaných. Pred nami stojí odpoveď na to, ako kryptu ďalej využiť. Chceli by sme pozostatky vyňať a uložiť ich na dôstojné miesto, čo riešime aj v spolupráci s mestom Žilina. Kryptu by sme v budúcnosti veľmi radi prezentovali verejnosti,“ uviedol v čase objavenia krypty Peter Dubec zo Žilinskej diecézy.

V priebehu antropologického výskumu odborníci z krypty exhumovali približne 23-tisíc kostí. Znamená to, že na tomto mieste boli uložené telá prinajmenšom 2 205 osôb rôzneho veku a pohlavia. Toto číslo by malo po ukončení výskumu krypty ešte vzrásť.

„V nasledujúcom období stojí Žilinská diecéza v oblasti rekonštrukcie katedrály pred viacerými výzvami: vypracovať a realizovať architektonické riešenie podkrovia kostola, veže a krypty za účelom ich sprístupnenia verejnosti a dokončenie reštaurovania kalvárie chrámu. V prvej polovici roku 2023 je plánovaná cukrársko-pekárska súťaž s motívom katedrály,“ uviedla Žilinská diecéza v príspevku na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu