Extrémne sucho zasiahlo aj Rajeckú dolinu, z rieky Rajčianka zostalo len prázdne vyschnuté koryto


Foto: Extrémne sucho zasiahlo aj Rajeckú dolinu, z rieky Rajčianka zostalo len prázdne vyschnuté koryto Foto: Foto 1: imeteo.sk, Foto 2: Obec Čičmany

Vlna horúčav, ktorá zasiahla celé Slovensko v predošlých týždňoch, sa podpísala aj na stave vodných tokov. Nedostatok zrážok v kombinácii s vysokými teplotami ovplyvnil aj potoky, rieky a jazerá v Žilinskom kraji.

Obyvateľov obcí Fačkov a Rajecká Lesná počas týchto dní šokoval pohľad na prázdne koryto, ktorým ešte nedávno pretekala rieka Rajčianka. Tento prítok Váhu pramení v Strážovských Vrchoch a dodáva vlahu celej Rajeckej doline. V úseku po Rajeckú Lesnú sa však rieka zmenila na suchú kamennú cestu.

„Aj u nás v doline v Katastri Fačkov už Rajčianka netečie. Vody málo aj v dedine, ryby kapú, no celé zle. Čakáme na dážď. Fakt by sa už mali začať budovať vodozádržné nádrže a robiť opatrenia, lebo do budúcna to bude iba horšie,“ vyjadrilo sa vedenie obce Čičmany v príspevku na sociálnej sieti.

Obec Čičmany ďalej uvádza, že rieka Rajčianka vyschla aj v roku 2014, a navrhuje vyhlásenie núdzového stavu. Podľa Petra Minárika z internetového portálu iMeteo.sk je mimoriadne nízky stav vody napríklad aj vo vodnej nádrži Liptovská Mara.

„V nadchádzajúcich dňoch sa zlepšenie meteorologickej situácie neočakáva, a tak na našom území celkom určite vyschnú aj ďalšie vodné toky a situácia sa ešte zhorší,“ uviedol Peter Minárik z portálu iMeteo.sk v sobotu 23. júla. Pozitívnu zmenu by mohli podľa meteorológov priniesť práve dnešné zrážky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu