Po dokončení zastávky Kysucká v centre Žiliny nás čakajú ďalšie obmedzenia, rekonštruovať budú železničný podjazd


Foto: Po dokončení zastávky Kysucká v centre Žiliny nás čakajú ďalšie obmedzenia, rekonštruovať budú železničný podjazd

V Žiline už dva týždne prebiehajú rekonštrukčné práce na autobusovej zastávke a zastávke MHD „Kysucká“ v smere do centra mesta. Z tohto dôvodu bola pri blízkej benzínovej pumpe zriadená nová dočasná zastávka, ktorá bude až do odvolania nahrádzať pôvodnú.

Termín rekonštrukcie vyvolal medzi ľuďmi rozporuplné reakcie. V blízkej dobe by totiž mal byť v rámci modernizácie železničného uzla Žilina dočasne uzavretý podjazd na Kysuckej ulici, čo bude znamenať ďalšie dopravné obmedzenia. 


„Uzatvorenie podjazdu na ulici Kysucká bude kľúčovým míľnikom v roku 2022. To bude Žilinu, jej obyvateľov, ale aj tranzit, bohužiaľ, bolieť. Železničný most, ktorý križuje Kysuckú ulicu, je však potrebné kompletne prestavať a v spojení s realizáciou železničných objektov a vynovením prislúchajúcej cestnej infraštruktúry,“ spresňuje Ľubomír Goňo, riaditeľ projektového tímu spoločnosti, ktorá modernizáciu železníc zabezpečuje. 

Podľa jeho slov pôjde o stavebnú činnosť takého rozsahu, že sa dlhodobej úplnej uzávere nedokážeme vyhnúť. Cesta tak bude na dlhšiu dobu neprejazdná a krátko po dokončení zastávky budú musieť byť opäť zavedené dopravné obmedzenia. S týmto podnetom sme sa obrátili na mesto Žilina aj Železnice SR. 


„Projekty nemajú spolu súvis. Rekonštrukcia zastávky Kysucká sa realizuje v rámci modernizácie zastávok MHD na základe výziev z Integrovaného regionálneho operačného programu IROP a súvisia so strategickými rozvojovými zámermi mesta Žilina. Je stanovený harmonogram v zmysle ktorého sa postupuje,“ uviedla Katarína Gazdíková z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline. V tomto prípade sa realizuje zastávka zo 4. etapy projektu.

ŽSR rovnako potvrdili, že predmetná zastávka nie je súčasťou ich stavby. Podjazd na Kysuckej ulici bude uzavretý v rámci rekonštrukcie železničnej infraštruktúry v meste Žilina a jeho blízkom okolí, čo je stavba ŽSR a uzavretie nie je ešte v tomto čase aktuálne. „Je to predmetom rokovaní medzi mestom a ŽSR, presný termín zatiaľ ešte nie je známy,“ spresnil Denis Dymo z odboru komunikácie a marketingu ŽSR. 

Podľa Kataríny Gazdíkovej však nebolo nutné počkať s rekonštrukciou zastávky na uzáveru podjazdu Kysucká. „Nie je obmedzená premávka, len je zriadená prirodzene dočasná zastávka na zabezpečenie komfortného nástupu a výstupu cestujúcich. Do času uzavretia podjazdu bude zastávka zrekonštruovaná,“ vysvetlila Gazdíková. 

Modernizácia uzla Žilina je jednou z historicky najväčších investícii do železníc na Slovensku, pričom jej prínosom nebude len obnova a skvalitnenie samotnej koľajovej infraštruktúry, ale tiež skvalitnenie dopravného riešenia v celom dotknutom území, či už pre automobilovú dopravu, cyklistov alebo chodcov.

Projekt dočasnej organizácie dopravy počas realizácie prác rekonštrukcie uzla Žilina, kedy bude musieť byť podjazd uzatvorený, ešte nie je finálne investorom spracovaný a nebol predložený na odsúhlasenie dotknutým orgánom v zmysle platnej legislatívy. „Je to v štádiu riešenia zainteresovaných strán, aby bola zabezpečená čo najbezpečnejšia a najplynulejšia dočasná zmena organizácie dopravy,“ dodáva Gazdíková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu