Z kolísky až ku valaške: Terchová láka návštevníkov v závere júla na podujatie s názvom Zbojníckym chodníčkom


Foto: Z kolísky až ku valaške: Terchová láka návštevníkov v závere júla na podujatie s názvom Zbojníckym chodníčkom Foto: Považské múzeum v Žiline

Ako sa z malého chudobného chlapca stal najznámejší slovenský zbojník? Ako to bolo s jeho milou Aničkou? Akú úlohu v jeho živote zohrala miestna terchovská krčmárka a grófka z hradu Strečno? A prečo bola jeho kmotrou Zubatá? Odpovede na tieto otázky zistíte počas podujatia Zbojníckym chodníčkom v sobotu 30. júla 2022 v terchovskej Expozícii Jánošík a Terchová.

Život zbojníckej legendy vám predstaví divadelno-hravé zoskupenie RAZCA prostredníctvom krátkych, menej či viac pravdivých, no najmä zábavných scénok. „Hrať budeme o 10.30, 13.00 a 15.00,“ uvádza scenáristka Katarína Maršalová.

Tematicky zamerané celky expozície odhalia odraz jánošíkovskej tradície v ľudovej kultúre, no najmä vo výtvarnom umení. Drevené plastiky, maľovaná keramika, sklomaľby,  medené reliéfy a početné kresby odprezentujú vizuálne podobenstvá o najslávnejšom slovenskom zbojníkovi.


Program v expozícii nezabúda ani na históriu a národopis zbojníkovej rodnej obec Terchová. Pre šikovné ruky sú zároveň pripravené aj tvorivé dielne. Popustiť uzdu fantázii môžete pri maľbe na sklo alebo drevo a spomienku na zážitkový deň si tak domov môžete priniesť domov v podobe originálneho suveníru. 

Vstupné do expozície je 5 eur, ak však máte nárok na zľavnené vstupné zaplatíte len 2,50 eur. Zbojnícke podujatie, ktorým si môžete sprestriť záver júla, vzniklo v spolupráci Považského múzea a Žilinského samosprávneho kraja.


Miesto: Terchová
Dátum: 30.07.2022 - 09:00    16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu