Žilinský veterinár Dr. Bajužík radí: Horúčavy trápia aj zvieratá, akú starostlivosť v týchto dňoch potrebujú?


Foto: Žilinský veterinár Dr. Bajužík radí: Horúčavy trápia aj zvieratá, akú starostlivosť v týchto dňoch potrebujú?

Slovensko v druhej polovici júla zasiahli vysoké horúčavy, ktoré trápia aj zvieratá. Takisto ako u ľudí, aj u psov je veľmi dôležitý počas tepla dostatočný prívod tekutín a zdržiavanie sa v chladných priestoroch. Venčenie je vhodné buď v skorých ranných hodinách, alebo neskôr večer, keď teploty nie sú až také vysoké.

„Dôležité je vyhýbať sa počas horúčav náročným fyzickým aktivitám ako beh pri bicykli, náročné tréningy, aportovanie a podobne. V teple na rozhorúčenom asfalte trpia aj psie vankúšiky a je vhodné ich ošetrovať masťou na labky, prípadne sa asfaltu úplne vyhnúť,“ vysvetľuje veterinár Bajužík z Veterinárnej kliniky na Vlčincoch.


Psy s chronickými ochoreniami majú počas veľkých horúčav najväčší problém, a to predovšetkým psy s ochorením srdca a psy so zlyhávaním obličiek, ktorí sa počas tepla zvyknú zhoršovať a častejšie vyhľadávajú veterinárne ošetrenie.



„Samostatnou kapitolou sú brachycefalické plemená (buldog, francúzsky buldoček, mops a ďalšie). U týchto plemien trpiacich brachycefalickým obštrukčným syndrómom je dýchanie už normálne sťažené a pri extrémnom teple a hyperventilácii dochádza k opuchu dýchacích ciest a naozaj život ohrozujúcemu duseniu,“ dodáva Bajužík s tým, že tieto zvieratá  je naozaj dôležité umiestniť v chladných alebo klimatizovaných miestnostiach a včas vyhľadať v stave ohrozenia veterinárnu pomoc.

MVDr. Branislav Bajužík je veterinár, ktorý pôsobí v Žiline. Absolvoval štúdium Univerzity Veterinárneho lekárstva v Košiciach, r. 1993. Špecializuje sa na ortopédiu, chirurgiu, úrazovú medicínu a má licenciu na posudzovanie DBK (dysplázia bedrových kĺbov, pozn. autorky).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu