Oslavy vo Važeckej jaskyni: Od objavenia jednej z najmenších jaskýň na Slovensku ubehlo už 100 rokov


Foto: Oslavy vo Važeckej jaskyni: Od objavenia jednej z najmenších jaskýň na Slovensku ubehlo už 100 rokov Foto: ilustračné

Pred sto rokmi, presne 8. júla 1922 bola objavená Važecká jaskyňa. Ide o našu najmenšiu sprístupnenú jaskyňu s prehliadkovou trasou v dĺžke iba 530 metrov. Napriek tomu je jednou z najznámejších jaskýň na severnom Slovensku. 

Važecká jaskyňa bola vytvorená vodami Bieleho Váhu pred státisícami rokov. Hoci boli vstupné časti jaskyne oddávna tamojším obyvateľom známe ako Diery pod vŕškami, pokračovanie jaskynných priestorov bolo objavené až v roku 1922. Oficiálne ju pre verejnosť sprístupnili od roku 1934.

Riaditeľ Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ján Zuskin priblížil, že má bohatú kvapľovú výzdobu s mnohými formami stalaktitov, bŕk, sintrových jazierok a stalagmitov. Okrem toho disponuje pozoruhodnými nálezmi kostí jaskynných medveďov, ako aj vzácnou jaskynnou faunou.


„Je významným paleontologickým náleziskom kostí jaskynného medveďa, ktorý jaskyňu celoročne obýval a odchovával tu svoje mláďatá. V súčasnosti je sídlom siedmich druhov netopierov a 70 druhov bezstavovcov,“ uviedol Zuskin.

Správa slovenských jaskýň v spolupráci s obcou Važec, Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva a inými partnermi pripravili sériu podujatí, ktorými si pripomenuli jej storočnicu.

Súčasťou bol cyklus prednášok i vernisáž výstavy 100 rokov Važeckej jaskyne. Sériu podujatí ukončili v piatok 15. júla slávnostným stretnutím, ktoré bolo spojené s prehliadkou jaskyne s audiovizuálnou inštaláciou Jiřího Suchánka či vystúpením folklórneho združenia Stráne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu