Za túru vo Vysokých Tatrách si zaplatíme. Správa TANAP-u chce zaviesť vstupné ešte toto leto


Foto: Za túru vo Vysokých Tatrách si zaplatíme. Správa TANAP-u chce zaviesť vstupné ešte toto leto Foto: ilustračné

Výlet po slovenských veľhorách už zrejme nebude úplne zadarmo. Za vstup do Tatranského národného parku (TANAP) idú jeho správcovia vyberať dobrovoľné vstupné. Priplatiť si budú musieť nie len turisti a športovci, ale dokonca aj novomanželia, ktorí sa budú chcieť na horách fotiť.

„Dobrovoľný príspevok bude účelovo viazaný na starostlivosť o turistické chodníky. Máme množstvo chodníkov najmä na súkromných pozemkoch v Západných Tatrách, kde kolabuje základná infraštruktúra, mostíky, lavičky a altánky sú v dezolátnom stave. Potrebujeme na to získať peniaze, pretože z rozpočtu na neštátnu pôdu nemôžeme dať ani euro,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Cieľom poplatkov je podľa neho zvýšenie kvality a hlavne bezpečnosti turistickej infraštruktúry. Symbolické vstupenky by mali byť spustené ešte toto leto. Majko hovorí o termíne koncom júla tohto roku, jeden cenník vstúpil do platnosti už začiatkom mesiaca.

Dobrovoľné „vstupné“ do Vysokých Tatier pozitívne vníma aj Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. 

„Na prvý pohľad sa to môže zdať ako niečo negatívne, nie je to nič výnimočné ani v zahraničí. Nateraz, keď je to v dobrovoľnej rovine, je to v poriadku, ale v princípe sa v budúcnosti nebudem brániť ani tomu, keď to bude povinné. Dôležité je si povedať, do čoho pôjdu tieto prostriedky. Ak pôjdu do rozvoja infraštruktúry a skvalitnenia cestovného ruchu ako takého, nemám s tým najmenší problém,“ skonštatoval minister. 


Združenie cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry vidí problém najmä v logistike a množstve vyberaných poplatkov na území národného parku.

„Tatry nemajú jednu vstupnú bránu, na území národného parku sú aj tatranské osady, odkiaľ sa tiež dá ísť na jednotlivé turistické chodníky. Veríme, že to kompetentní zohľadnia, premyslia a tiež dobre odkomunikujú, aby to splnilo svoj účel,“ objasnila riaditeľka ZCR Lenka Rusnáková. 

Veľa turistov v Tatrách sa podľa riaditeľky ZCR sťažuje, že platia veľa peňazí za parkovné či poistenie do hôr a služby v regióne tiež nie sú lacné. Pre turistov by preto podľa nej bolo výhodnejšie a zároveň jednoduchšie zaviesť jednotný poplatok za všetky základné služby, ako je parkovanie, vstupné do národného parku, miestna daň či poistenie do hôr.   

„My si uvedomujeme, že najväčšou atrakciou v Tatrách sú turistické chodníky a vysokohorské chaty a veríme, že to tak aj ostane. Zaslúžia si adekvátnu starostlivosť a jednou z foriem, ako na to získať dostatok zdrojov, je aj vyberanie vstupného. Je však treba jasne odkomunikovať pravidlá a transparentne poukázať, kam tie peniaze pôjdu a na čo sa skutočne použijú,“ dodala Rusnáková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu